odpłatność za DPS ważne !!!!

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
Awatar użytkownika
Kinia001
Referent
Zajmuję się: Księgowość i cała inna gama
Kontakt:

Re: odpłatność za DPS ważne !!!!

Post autor: Kinia001 »

xxx100 pisze:cała część jaką wpłaca rodzina nam przelewamy do DPS, gmina nic nie dopłaca, czyli przyszło wyszło, to jaki paragraf? jak mam to zaksięgować?
Nie łatwiej dogadać się aby rodzina płaciła bezpośrednio do DPS?

Bo teoretycznie wy powinniście płacić z własnych 85202 4330
a to co wpłaca rodzina na dochody 85202 0830
xxx100
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: xxx100 »

Problem jest z porozumieniem się z rodziną i wytłumaczeniem. Myślę, że rodzina deklaruje ze będzię wpłacała na potrzeby "chwili" a faktycznie nie bedą płacić.

Czyli nie mogę zrobić zmiejszenia wydatków na 85202 tylko jako naleznosci z usług i oddac do UG? :(
Marcin Paciej
Stażysta
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość
Kontakt:

Post autor: Marcin Paciej »

xxx100 pisze: 17 lut 2023, 12:44 Problem jest z porozumieniem się z rodziną i wytłumaczeniem. Myślę, że rodzina deklaruje ze będzię wpłacała na potrzeby "chwili" a faktycznie nie bedą płacić.

Czyli nie mogę zrobić zmiejszenia wydatków na 85202 tylko jako naleznosci z usług i oddac do UG? :(
U nas był przypadek ,że syn płacił część odpłatności za DPS, to co wpłacał szło na dochody i przekazywane było do gminy, za całość odpłatności za DPS płacił OPS i szło na wydatki. Dodatkowo z synem mieliśmy podpisaną umowę, która określała kiedy i jaką kwotę wpłaci, jeżeli by przestał płacić to mogliśmy zawsze wystąpić o uiszczenie wpłaty na podstawie umowy, to jest dochód gminy więc lepiej tego nie odpuszczać bo może być potraktowane jako nie gospodarność .
xxx100
Referent
Kontakt:

o tak, to właśnie jest bardzo podobna sytuacja podpisują z nim umowę że ma płacić i w tym przypadku na dochody "jego część" z paragrafu 0830 (tak jak z usług) czy inny paragraf dochodowy?

Byłam święcie przekonana że mogę zrobić sobie po prostu zmniejszenie wydatku z jego części i po problemie, jednak jak zawsze okazuje się inaczej...
Powinnam zrobić przypis należności (jego wpłaty) i oddać do UG i później pokazac w RB 27S?
Marcin Paciej
Stażysta
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość
Kontakt:

Post autor: Marcin Paciej »

xxx100 pisze: 17 lut 2023, 15:39 o tak, to właśnie jest bardzo podobna sytuacja podpisują z nim umowę że ma płacić i w tym przypadku na dochody "jego część" z paragrafu 0830 (tak jak z usług) czy inny paragraf dochodowy?

Byłam święcie przekonana że mogę zrobić sobie po prostu zmniejszenie wydatku z jego części i po problemie, jednak jak zawsze okazuje się inaczej...
Powinnam zrobić przypis należności (jego wpłaty) i oddać do UG i później pokazac w RB 27S?
wpłaty za dps mieliśmy na 85202 paragraf 0970 wykazywane w rb 27s,
przypis był robiony na każdy miesiąc osobno np. styczeń 1000,00 zł luty 1000,00 itd.

0830 stosowaliśmy do usług opiekuńczych, ale może są jakieś wytyczne że do odpłatności na DPS też powinien być ten paragraf, nie spotkałem się więc nie upieram się że u nas był prawidłowy paragraf dochodowy
xxx100
Referent
Kontakt:

Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ