Odpłatność za usługi w ŚDS
Re: Odpłatność za usługi w ŚDS
Zgodnie z § 15 naszego rozporządzenia Dom umozliwia uczestnikom spożywanie gorącego posiłku przyznanego w ramach zadania własnego ( w tym przypadku jeżeli uczestnik chce z posiłku skorzystać to płaci, może skorzystać, ale nie musi jego wola). posiłki w ramach treningu kulinarnego są nieodpłatne. Jestem po kontroli i wszystko jest ok.
do Joasi - jak wyglądają te dobrowolne wpłaty za posiłki płaci kto chce i ile chce, jedni płacą co miesiąc inni wcale w zaleznośi od dochodu czy jak?
Na jakiej podstawie liczycie koszty usługi transportowej (dowożenie i odwożenie uczestników). Każdy mieszka w innej miejscowości a u was koszt to 4,50 zł za dzień. Nie bierzecie pod uwagę ilości kilometrów (ilość zużytego paliwa i czas). Nie wiem jak podejść do tego tematu Wyliczona jest jakaś średnia i czy bierzecie pod uwagę sytuację dochodową uczestnika?
dobrowolnie wpłata - są osoby które nic nie dają są a posiłek jest jednakowy dla wszystkich.
Gosiu Dom umożliwia uczestnikom skierowanym na pobyt dzienny spożywanie gorącego posiłku, przyznanego w ramach zadania własnego ale Gminy. My mamy obowiązek wyżywić ich nieodpłatnie w ramach treningu kulinarnego! Niestety prawda jest taka, że część uczestnikow przyjeżdża tylko i wyłacznie ze względu na ten posiłek. U nas jest to trzy razy w tygodniu drugie danie, dwa razy w tygodniu zupa. Jeżeli pobieracie jakiekolwiek opłaty za transport musicie je zwrocic do własciwego Urzędu Wojewódzkiego ponieważ my nie mamy prawa mieć dochodu. Równiez jestem juz po dwóch kontrolach według wymogów Rozporzadzenia z 09.12.2010r. i kilku spotkanich w Urzędzie Wojewódzkim gdzie Panie jasno i wyraźnie przestrzegały przed jakimkolwiek dochodem.
Oprócz Odpłatność za usługi w ŚDS - Ośrodki Wsparcia przeczytaj również:
brak ubezwłasnowolnienia
kontak z rodziną , w ktorej dochodzi do przemocy
udział w projektach
PROŚBA O POMOC JAKĄ DECYZJE WIDAĆ
Co rujnuje Wasze budzety ?
decyzja odmowna
kontrola
proszę o szybką odpowiedź:-)
aukcje
PLACÓWKA DZIENNEGO WSPARCIA
praca z osobami niepełnosprawnymi