Witam,
Interesuje mnie kwestia jak w Państwa OPS-ach, CUS-ach jest realizowana procedura zwrotu odpłatności za usługi opiekuńcze, usługi specjalistyczne, pobyt w DPS itd. (pomoc niematerialna). Mam w obecnej pracy przypadki gdzie osoby korzystały z usług opiekuńczych i zmarły.
Według mojej wiedzy możemy dochodzić tych należności od spadkobierców, a w następnej kolejności od zstępnych/wstępnych. I tutaj potrzebuję Państwa wiedzy i doświadczenia. Czy u Was, po postępowaniu wyjaśniającym, kiedy już wiadomo kto jest zobowiązany do uiszczenia należności (bo np. wiemy kto jest spadkobiercą po zmarłym), jest wydawana decyzja ustalająca te należności na tę osobę czyli na spadkobiercę, a potem gdy ta osoba nie wpłaci należności, wystawiacie tytuł wykonawczy wskazując numer decyzji ustalającej należność?
Czy może odbywa się to tak, że wystawiacie upomnienie na tę osobę, a w tytule wykonawczym powołujecie się na decyzję przyznającą usługi i nie wystawiacie decyzji na spadkobiercę?
W świadczeniach materialnych np. zasiłki stałe są wydawane decyzje żądające zwrotu, natomiast przy usługach opiekuńczych, specjalistycznych itd. w moim obecnym miejscu pracy jest niejasność i chciałabym to rozwiązać, aby dalsze sprawy prowadzić prawidłowo.