Zasiłek stały, a dzierżawa gospodarstwa rolnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 11 lip 2022, 10:35

Witam, mam dość skomplikowany przypadek w rodzinie

Pani pobiera zasiłek stały. Dotej pory do dochodu wliczany był ponad 1 ha przeliczeniowy. Jej mąż wydzierżawił gospodarstwo rolne i przedłożył umowę dzierżawy na okres dzierżawy 10 lat. Obecnie Pan figuruje w rejestrze podatku rolnego od gruntów stanowiących gospodarstwo rolne jako właściciel w udziale 1/1 o powierzchni ponad 2 ha fizycznych, co daje około 0,7000 ha przeliczeniowych. Opodatkowaniu podlega około 0,4000 ha przeliczeniowych.
Nakaz płatniczy jest wypisany na osobę, która wydzierżawia. Pan zarejestrowany w PUP, nie opłaca składki KRUS.
Czy wliczenie nadal ha przeliczeniowych będzie poprawnym rozwiązaniem w związku z tym, że figuruje w rejestrze? Czy będzie to niewłaściwe ze względu na to, że ziemia jest wydzierżawiona?

Proszę o radę.
Ewelina19
Praktykant
Od: 11 cze 2021, 16:53
Zajmuję się: Zajmuję się pomocą środowiskową.

Napisano: 11 lip 2022, 10:50

Tak, wliczamy, liczy się własność. W roku w którym trafił nam się taki przypadek - mieliśmy akurat kontrolę kompleksową z Urzędu Wojewódzkiego (jeszcze przed wydaniem decyzji). Interpretacja była taka, że liczy się własność gospodarstwa (każdy mógłby wydzierżawić na papierze)
Nasz klient miał umowę dzierżawy w zamian za rentę, do której po dwóch latach stracił prawo (KRUS go "uzdrowił" ale nadal posiadał umiarkowany stopień niepełnosprawności), zarejestrowany był w PUP. Liczyliśmy powierzchnię gospodarstwa do dochodu, ponadto sama napisałam mu odwołanie od tej decyzji do naszego SKO (nie do końca byłam przekonana czy Panie z kontroli mają rację) i SKO utrzymało w mocy naszą decyzję z wliczonym dochodem z pola.
Bozena123
Stażysta
Od: 15 lut 2018, 12:57
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x