Witam, proszę o pomoc, dłużnik alimentacyjny złożył podanie o rozłożenie na raty należnosci z tytułu wypłaconego FA, umorzenie odsetek oraz oraz umorzenie postepowania egzekucyjnego. i moje p[ytanie jak to mamy zrobić skoro po zbadaniu sytuacji dłuznika kierowniczka podjęła decyzje o rozłożeniu na raty ale nie w takiej wysokości jak prosi dłuznik oraz o nie umarzaniu odsetek ? jak to zrobić i co odpisać dłużnikowi, i czy zwykłym pismem czy decyzją ? proszę o jakiś wzór.
to masz dwa wyjścia,
1. jeżeli z dłużnikiem jesteś w stanie się dogadać to wezwanie do sprecyzowanie żądania - niech wykreśli umorzenie odsetek i postępowania;
2. decyzja o ratach, odmowa wszczęcia postępowania w sprawie umorzenia odsetek, pismo w sprawie odmowy umorzenia egzekucji
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
nie wycofa pisma i już czeka na odpowiedz a ja nie wiem jak to zrobic bo kierowniczka przychyli sie do rozłożenia na raty ale w innej kwocie niż żąda DA i nie umorzy odsetek. a ja nigdy nie miałam takiej sytuacji i nie mam kompletnie pojecia jak to ugryźć ;/
nie ma problemu.
1. decyzja o ratach (nie musi być zgodna z jego życzeniami);
2. odmowa wszczęcia postępowania w sprawie umorzenia odsetek - brak podstawy prawnej;
3. zwykłe pisemko jednozdaniowe, że nie umorzycie postępowania egzekucyjnego
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare