wnioseki o przyłaczenie - kazdy ma inną wersję - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 05 cze 2019, 8:31

Mam pytanie. Czy wnioski o przyłączenie do komornika wysyłamy co roku? Komornik mówi, że przyłączyć można się raz. Sąsiednie ośrodki robią co roku. Jak jest prawidłowo? I czy jeśli piszemy co rok taki wniosek to wpisujemy o początku wszystkie kwoty wypłat czy tylko harmonogram z ostatniej decyzji? Proszę o pomoc.
Sexy Girls in your town
ops11
Praktykant
Od: 05 maja 2016, 22:39
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2019, 9:02

co roku po przyznaniu świadczeń wysyłam uprawomocnioną decyzję wraz z wnioskiem o przyłączenie do egzekucji :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2019, 9:09

Przyłączam się raz. Później tylko ostateczna decyzja, w której zawarte są wszystkie informacje, w tym harmonogram wypłat i 99% komorników to odpowiada. Do kilku piszę pismo przewodnie z jednym zdaniem, gdzie pada słowo "przyłączam się".
Grygli
Stażysta
Od: 08 lut 2017, 11:58
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 05 cze 2019, 9:37

jak Ewela77
Ewela77 pisze:co roku po przyznaniu świadczeń wysyłam uprawomocnioną decyzję wraz z wnioskiem o przyłączenie do egzekucji :)
TOTKO
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 9:17
Zajmuję się: FA

Napisano: 05 cze 2019, 15:46

Ewela77 pisze:co roku po przyznaniu świadczeń wysyłam uprawomocnioną decyzję wraz z wnioskiem o przyłączenie do egzekucji :)
Co się mieści pod pojęciem wniosek o przyłączenie? Czy to jest wniosek napisany zgodnie z ustawą? Czy tam są zamieszczone wszystkie wcześniejsze decyzje czy tylko z ostatniego okresu? Pytam ponieważ zdecydowana większość komorników mówi, że raz się piszemy taki wniosek. Co się znajduje w kolejnych?
Sexy Girls in your town
ops11
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2019, 8:22

Ja to rozumiem tak, że jak weszły w życie przepisy o przyłączeniu do egzekucji to pisałam wnioski o wszczęcie postępowania egzekucyjnego a teraz co roku pisze o przyłączenie do egzekucji mając na uwadze określony okres świadczeniowy. Jak pisałam pisma o wszczęcie postępowania to każdy okres świadczeniowy wyszczególniałam, ale nie spotkałam się aby komornicy, z którymi współpracuje mieli jakieś obiekcje :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2019, 12:48

tak jak Ewela 77, z tym, że o wszczęcie pisalismy dla tych dłuzników, gdzie juz nie wypłacalismy FA a o bieżących przyłączenie ze wskazanie decyzji bieżącej i stanu zadłużenia, jak cos sie nie zgadzało to Komornik zwracał sie o aktualny stan konta, najczęsciej gdzy w trakcie okresu świadczeniowego była decyzja uchylana ,ale to wyjątki
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15

Napisano: 06 cze 2019, 13:06

Super. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Jeszcze jedno pytanie odnośnie wierzyciela. Jeśli dziecko na które wierzycielka pobierała fundusz staje się pełnoletnie to czy w takim wniosku zmieniamy wierzyciela i rozgraniczmy kwoty pobranego FA tzn. ile pobrała matka a ile pełnoletnie dziecko?
Sexy Girls in your town
ops11
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2019, 14:14

matka tylko reprezentuje dziecko dla którego sąd zasądził alimenty ja piszę w adresie nazwisko matki ........- "przedstawiciel ustawowy uprawnionego"
wydaję jedną decyzję która zawiera dwa punkty : na dziecko do ukończenia 18 roku życia i na dziecko juz pełnoletnie , nikt mi takich decyzji nie podważa
GRAS
Starszy referent
Od: 17 maja 2017, 9:15

Napisano: 07 cze 2019, 11:05

ops11 pisze:Super. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Jeszcze jedno pytanie odnośnie wierzyciela. Jeśli dziecko na które wierzycielka pobierała fundusz staje się pełnoletnie to czy w takim wniosku zmieniamy wierzyciela i rozgraniczmy kwoty pobranego FA tzn. ile pobrała matka a ile pełnoletnie dziecko?

Wtedy we wniosku o przyłączenie wpisuje tylko pełnoletnie dziecko i dług wobec niego.
Weronikaw
Referent
Od: 23 maja 2019, 9:43

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x