Odpowiedź z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 22 maja 2014, 14:42

Napisałam do KRUS o wyjaśnienie pojęcia "zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa" Odpisali. Ale chyba nie na temat.
A to tylko wycinek tego co podniosło mi ciśnienie;
"Instytucja zawieszenia wypłaty emerytury lub renty rolniczej w przypadku prowadzenia przez świadczeniobiorcę działalności rolniczej została uregulowana w art. 28 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników. Przepis ten w sposób wyczerpujący precyzuje zasady zawieszania rolniczych świadczeń emerytalno-rentowych, a ust. 4 tego artykułu definiuje zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej na potrzeby tej zawieszalności.
W myśl tej ustawowej definicji, uznaje się, że emeryt lub rencista zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, jeżeli ani on, ani jego małżonek nie jest właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i nie prowadzi działu specjalnego produkcji rolnej
Chcąc spełnić warunek zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej, emeryt (rencista) powinien przenieść własność i posiadanie gospodarstwa rolnego na inną osobę."
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 22 maja 2014, 14:49

rolnik nie może złożyć oświadczenia że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa bo wtedy już nie jest rolnikiem - zgodnie z ustawą krusowską
jeśli podpisze takie oświadczenie i wyjdzie, że podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu w KRUS - to z tego co się dowiedziałem powinniśmy pisać wniosek do prokuratury
jego oświadczenie jest sprzeczne z tym co pisze KRUS - a tym samym trochę wątpliwe
rolnik składając takie oświadczenie sam sobie zaprzecza
jest rolnikiem i jednocześnie podpisuje, że nim nie jest :)
Q!Q!Q!

Napisano: 22 maja 2014, 14:53

Rolnik ma napisać, ze zaprzestał prowadzenia gospodarstwa a nie że się go wyzbył. Bo jeśli zaprzestał ale dalej je posiada (ma takie prawo a niech se leży odłogiem) to ma ustawowy obowiązek płacić KRUS.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 22 maja 2014, 14:57

rolnik to osoba prowadząca gospodarstwo rolne nie ważne, że go nie uprawia
Q!Q!Q!

Napisano: 22 maja 2014, 15:01

Przerażające jest to jak można skomplikować prosty przepis!
Olga1

Napisano: 22 maja 2014, 15:05

A ja się zastanawiam dlaczego sobie Państwo tak komplikują życie. Na własne życzenie macie stres i niepotrzebne nerwy. Napisane w ustawie , że składają oświadczenie itp itd? To jest podstawą do ewentualnej wypłaty świadczenia. To, że strona napisze , że nie pracuje na gospodarstwie nie zwolni ja z obowiązku opłacania KRUS. Nadal będzie musiała płacić. Więc naprawdę szkoda zdrowia.
urzędnik

Napisano: 22 maja 2014, 15:20

No ja właśnie o tym piszę. Skoro ustawa mówi że rolnik ma napisać że nie uprawia, to niech pisze (zakładam że jest świadomy tego co pisze). KRUS dalej płaci bo ma obowiązek. TYLE W TEMACIE.
Olga1

Napisano: 22 maja 2014, 15:43

Tak trzymać . Mało zorientowani urzędnicy , mieszają ustawę ZDO , z uwarunkowaniami przejścia na emeryturę lub rentę w KRUS . Aż ciśnie się na usta powiedzenie "co ma piernik do wiatraka". Też uważam , temat za zamknięty .
niunia

Napisano: 22 maja 2014, 17:25

niunia pisze:Tak trzymać . Mało zorientowani urzędnicy , mieszają ustawę ZDO , z uwarunkowaniami przejścia na emeryturę lub rentę w KRUS . Aż ciśnie się na usta powiedzenie "co ma piernik do wiatraka". Też uważam , temat za zamknięty .
niunia, zanim zaczniesz umniejszać moje kompetencje, naucz się czytania ze zrozumieniem OK.
Wskaż, gdzie i kiedy twoim zdaniem mieszam ustawę ZDO z uwarunkowaniami przejścia na emeryturę lub rentę w KRUS.
Napisałam, ze wysłałam zapytanie do KRUS. Napisałam też, że odpisali nie na temat. Napisałam również że podnieśli mi ciśnienie , tak?
Człowiek, umiejący czytać ze zrozumieniem wyczytał by, że nie podoba mi się to co mi napisał KRUS (tak w skrócie)
Również uważam temat za zamknięty.
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 22 maja 2014, 18:07

Spoko.Czy to dot.Ciebie ? Odnośnie wyjaśnienia KRUS , to nie mogło być innego. Ubezpieczenie w KRUS , a ZDO , to dwie różne niezależne sprawy. Kropka .
niunia

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem