odsetki - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 kwie 2016, 15:48

mam prosbe podpowiedzcie od stypendium nienaleznie pobranego odsetek nie ma prawda?
Kasia_99

Napisano: 20 kwie 2016, 11:59

nie ma
jesień 2015

Napisano: 16 maja 2016, 14:27

oczywiście że są - dzwoniłam do naszej babki z kontroli i sie upewniałam sa na 100 %
DZAMP

Napisano: 14 lut 2017, 15:49

DZAMP pisze:oczywiście że są - dzwoniłam do naszej babki z kontroli i sie upewniałam sa na 100 %
Jak sa to z jakiego artykułu, na co sie powołać i jak je obliczyć????
mila-2

Napisano: 14 lut 2017, 16:18

7. W przypadkach szczególnych, zwłaszcza jeżeli zwrot wydatków na udzielone stypendium szkolne w całości lub w części stanowiłby dla osoby zobowiązanej nadmierne obciążenie lub też niweczyłby skutki udzielanej pomocy, właściwy organ może odstąpić od żądania takiego zwrotu.
Nie prościej Ci będzie zastosować cytowany artykuł?
Stwierdzić nienależnie pobrane świadczenia po czym odstąpić od ich żądania. I tak stypendium idzie na potrzeby dzieciaka, jeśli dalej korzystają z pomocy ośrodka w postaci innych świadczeń to możesz zastosować ten przepis. Zresztą masz tu wyrok:

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A732623130

co prawda poruszana tam sprawa jest bardziej skomplikowana ale sąd się dość jasno odnosi od "odstąpienia od żądania zwrotu" - szczególnie jak rodzina dalej korzysta z pomocy społecznej albo nie ma pieniędzy na oddanie nienależnie pobranych świadczeń.
Gość

Napisano: 15 lut 2017, 12:03

Gość pisze:
7. W przypadkach szczególnych, zwłaszcza jeżeli zwrot wydatków na udzielone stypendium szkolne w całości lub w części stanowiłby dla osoby zobowiązanej nadmierne obciążenie lub też niweczyłby skutki udzielanej pomocy, właściwy organ może odstąpić od żądania takiego zwrotu.
Nie prościej Ci będzie zastosować cytowany artykuł?
Stwierdzić nienależnie pobrane świadczenia po czym odstąpić od ich żądania. I tak stypendium idzie na potrzeby dzieciaka, jeśli dalej korzystają z pomocy ośrodka w postaci innych świadczeń to możesz zastosować ten przepis. Zresztą masz tu wyrok:

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/A732623130

co prawda poruszana tam sprawa jest bardziej skomplikowana ale sąd się dość jasno odnosi od "odstąpienia od żądania zwrotu" - szczególnie jak rodzina dalej korzysta z pomocy społecznej albo nie ma pieniędzy na oddanie nienależnie pobranych świadczeń.

niestety, w tym przypadku nastapiła poprawa warunków finansowych i rodzina nie korzysta z pomocy ops-u.
dlatego zastanawiam sie nad tymi odsetkami
Gość

Napisano: 15 lut 2017, 12:53

my odstępujemy od zwrotu zgodnie z powyższym artykułem, powołujemy się na argumenty że stypendium w całości zostało przekazane na rozwój, wyrównanie szans ucznia co ma odzwierciedlenie w fakturach (na co były przeznaczone)
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2017, 14:36

niestety, w tym przypadku nastapiła poprawa warunków finansowych i rodzina nie korzysta z pomocy ops-u.
dlatego zastanawiam sie nad tymi odsetkami
Dobrze sobie tą sprawę przeanalizuj bo na pewną są jakieś argumenty za ym żeby odstąpić od zwrotu.
Sprawy z odsetkami są zazwyczaj jasno i wprost opisywane - patrz świadczenia rodzinne czy chociaż umowy na dotację które przesyłają urzędy wojewódzkie.

Nie sądzę że w stypendiach masz odsetki bo niby jak je możesz liczyć?
Od momentu ustania świadczenia?
Od momentu odebrania decyzji stwierdzającej nienależnie pobrane?
Do kiedy naliczać te odsetki? Do momentu uregulowania płatności głównej? Jak je obliczyć jak ktoś rozlicza stypendium na zasadzie zwrotu kosztów przecież w takich wypadkach to często wypłata jest jednorazowa?

Sama widzisz że bez jasnej instrukcji obsługi nie bardzo nawet wiadomo co z tymi odsetkami zrobić.
Gość

Napisano: 15 lut 2017, 14:44

To jak to jest z tymi odsetkami, są czy ich nie ma...
każdy pisze inaczej...
aga2017

Napisano: 17 lut 2017, 11:59

Ustawa o oświacie nie zawiera postanowień dotyczących odsetek, ani nie ma tam żadnych odniesień do innych ustaw dających możliwość egzekwowania od zobowiązanego odsetek. Jeżeli przepisy ustawy nie stanowią o naliczaniu i pobieraniu odsetek od nienależnie pobranego stypendium to brak jest podstaw prawnych do ich naliczania i egzekwowania.
wena

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x