Mam nienależnie pobrane. Za czerwiec i lipiec 2016 r. Robię windykację w Amazis. Potrącę z bieżących w październiku 2017. Jak robicie? Jedną windykację czy na każdy miesiąc oddzielnie? A jak odsetki? Do tej pory robiłam jedną windykację i naliczałam odsetki od całej sumy nienależnie pobranych. W tym przypadku od 1 lipca 2016 r. A wczoraj mnie oświeciło, że to chyba źle. Zgłupiałam. Zamotałam się. Czy może powinnam robić windykację na każdy miesiąc oddzielnie i do tego odsetki z każdego miesiąca oddzielnie do dnia spłaty..... Jak robicie?
Nie bardzo łapię. Windykację czy zwrot NP w formie potrącenia? Jeśli zwrot, to każdy miesiąc osobno z odsetkami od 1ego dnia miesiąca następującego po wypłacie świadczenia.
Jeśli robisz zwrot czy to poprzez potrącenie czy osoba sama Ci zwraca to w Amazisie robisz windykację tylko i wyłącznie kwoty głównej (odsetki Cię nie interesują i nigdzie ich nie wpisujesz tylko sobie gdzieś na karcie zwrotów zapisz jaka była wysokość odsetek).
w decyzjach mach dobrze. Tam nie pisałam ile wynoszą odsetki. Robiłam windykację. Na tej windykacji mam szablon decyzji o zwrocie. Tam pisałam tylko o kwocie głównej. Po wpłacie czy potrąceniu na zakładce windykacji robiłam opcję naliczania odsetek. I dalej robiłam sobie notatkę, że odsetki wyniosły tyle i tyle. Tylko durna odsetki liczyłam od kwoty głównej. A powinnam każdy miesiąc oddzielnie. np. nienależnie pobrane od grudnia po 95 zł miesięcznie. Zatem odsetki od 1 stycznia od kwoty 95 zł. Dalej nienależnie za styczeń to odsetki od lutego od kwoty 95 zł itd. A ja beztrosko capnęłam od 855 zl (od grudnia do września po 95). Taka jestem sprytna