odsetki na okresy Nemezis - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 09 paź 2015, 8:42

Mam pytanie, jak rozliczacie wpłatę komornika, wszystko rozliczacie na odsetki na kilka okresów, czy najpierw najstarszy okres na odsetki potem 60-40 i dopiero następny okres odsetki?? Bardzo proszę o podpowiedź.
gabi12

Napisano: 13 paź 2015, 12:00

Nemezis sam nalicza odsetki a później 60 i 40 %. U nas zaczynamy od najstarszego okresu. Gabi podpowiedz przy okazji jak rozwiązujecie problem 60% oddawanych do jednostki nadrzędnej? licząc wpłaty narastająco od początku roku nie zawsze wychodzi 60% tyle ile z sumy każdej z wpłat.. czy jednostka nadrzędna kaze wam to korygować?w Nemezisie można manewrować tylko na odsetkach a to powoduje później cyrki na zestawieniach bo niektorzy dłużnicy mają nadpłaty w odsetkach które UW musi później nam wzwracać.. jak to u Was wygląda?
ala83

Napisano: 13 paź 2015, 13:49

Ja przekazuję 100% wpłat do jednostki i daję im papierowe zestawienie z podziałem na 60%,40%, odsetki. A skąd nadpłaty na odsetkach u dłużników?? Jeśli robię zestawienie zobowiązań dłużnika aliment. za dany okres np. od 01.01.2008 do 13.10.2015 to na zestawieniu wykazuje ile ma odsetek do spłaty. Czy coś źle rozumiem??
Ala83 proszę odpisz
gabi12

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x