Babka była na urlopie wychowawczym i pobierała dodatek z tego tytułu. 27 stycznia urodziła drugie dziecko (kasę za styczen wypłacałam 20) i 28 zostałam o tym powiadomiona. Mam zgodę na potrącenie z bieżących świadczeń części tego dodatku (za 27-31 stycznia), ale wypłata będzie dopiero 22 lutego. I co teraz z odsetkami, naliczać czy nie bo to troche bez sensu skoro wiem, że ta kasa będzie zwrócona (sama ją potrące) i nie jest winą klientki, że wypłaty mamy 22 a nie 1 lutego.
u nas najpierw wydajemy decyzję o uchyleniu prawa do dodatku, po jej uprawomocnieniu wydajemy decyję o zwrocie z zaznaczeniem, że będziemy potrącać zgodnie z art. 30 ust. 6, po jej uprawomocnieniu potrącamy z bieżących wypłat.
Najpierw uchylasz świadczenie i wydajesz decyzję o NP- na której nie musisz podawać wysokości odsetek tylko zapis że od NP będą naliczone odsetki od pierwszego dnia miesiąca do dnia spłaty 8i bez problemu możesz to jej wyliczyć dopiero na dzień odbioru w kasie
x@x - co mówi art. 30 ust 2 pkt 1) ?
Za nienależnie pobrane świadczenie rodzinne uważa się:
-wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujęcych ustanie lub zawieszenie prawa do św.
tym przypadkiem jest właśnie przejście na macierzński