odsetki od nienależnie pobranych
odsetki od nienależnie pobranych
Babka była na urlopie wychowawczym i pobierała dodatek z tego tytułu. 27 stycznia urodziła drugie dziecko (kasę za styczen wypłacałam 20) i 28 zostałam o tym powiadomiona. Mam zgodę na potrącenie z bieżących świadczeń części tego dodatku (za 27-31 stycznia), ale wypłata będzie dopiero 22 lutego. I co teraz z odsetkami, naliczać czy nie bo to troche bez sensu skoro wiem, że ta kasa będzie zwrócona (sama ją potrące) i nie jest winą klientki, że wypłaty mamy 22 a nie 1 lutego.
Re: odsetki od nienależnie pobranych
u nas najpierw wydajemy decyzję o uchyleniu prawa do dodatku, po jej uprawomocnieniu wydajemy decyję o zwrocie z zaznaczeniem, że będziemy potrącać zgodnie z art. 30 ust. 6, po jej uprawomocnieniu potrącamy z bieżących wypłat.
my robimy tak samo jak ~maja. odsetki musisz naliczyć od 1 lutego do dnia spłaty włącznie. pozdrawiam
jakie odsetki? przecież świadczenia te nie są nienaleznie pobranymi
Najpierw uchylasz świadczenie i wydajesz decyzję o NP- na której nie musisz podawać wysokości odsetek tylko zapis że od NP będą naliczone odsetki od pierwszego dnia miesiąca do dnia spłaty 8i bez problemu możesz to jej wyliczyć dopiero na dzień odbioru w kasie
w ustawie jest mowa tylko o świadczeniach nienależnie pobranych
x@x - co mówi art. 30 ust 2 pkt 1) ?
Za nienależnie pobrane świadczenie rodzinne uważa się:
-wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujęcych ustanie lub zawieszenie prawa do św.
tym przypadkiem jest właśnie przejście na macierzński
Za nienależnie pobrane świadczenie rodzinne uważa się:
-wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujęcych ustanie lub zawieszenie prawa do św.
tym przypadkiem jest właśnie przejście na macierzński
ale jak mam kogoś \"karać\" odsetkami za to, że mamy wypłaty 20 a nie 1 dnia miesiąca...
to niech wpłaci przed wypłatami, z resztą ile tych odsetek będzie....
Oprócz odsetki od nienależnie pobranych - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
becikowe
becikowe
nienależnie pobrany fundusz alimentacyjny
czy można potrącić odsetki????
becikowe bez zaświadczeń lekarskich?
pytanie
becikowe a koordynacja
Jak pomóc
osoba zobowiązana do zwrotu umiera
uzasadnie odmowy becikowego
co z becikiem
bułgar o becik