odsetki od nienależnie przyznanych świadczeń
odsetki od nienależnie przyznanych świadczeń
od sierpnia 2007r przebywałam na urlopie wychowawczym w grudniu 2008 urodziłam kolejne dziecko i przyznano mi zasiłek macierzynski, ale nadal otrzymywałam , zasiłek wychowawczy z GOPSU złozyłam wniosek i został pozytwnie rozpatrzony wtedy nie wiedziałam ze nie nalezy mi sie wychowawczy , w maju 2008 skączyła mi sie umowa o prace i skączyły sie zasiłki po pół roku czyłi dokładnie 10 grudnia 2008 odebrałam telefom ze musze zwrócić nienalezyne pobierane świadczenia z tym sie zgodze moge oddac to co mi sie nie nalezało ale dlaczego mam płacic jeszcze jakieś odsetki które sa naliczane od grudnia 2007 czyli od pierwszej wpłaty , jak zwykle zawinił urzędnik a ja mam teraz za to płacić ,
Re: odsetki od nienależnie przyznanych świadczeń
nie zawinił urzędnik tylko niestety ty bo obowiązkiem pobierającego świadczenia rodzinne jests zgłaszanie wszelkich zmian. a zgodnie z ustawą jeżeli tak jak w twoim przypadku są to nienależnie pobrane świadczenia to płacisz odsetki ustawowe. tak nie stety jest a nieznajomosc prawa nie chroni przed jego konsekwencjami.
jak Bożena. Trzeba było podejść lub zadzwonić do MOPSU i zapytać czy mozna jednocześnie być na macierzyńskim i pobierać dodatek wychowawczy. Takich jak Ty u nas jest ponad 1000 osób, nie jesteśmy w stanie wszystkich pilnować i weryfikować tym bardziej że to Wasz obowiązek.
to co ja mam teraz zrobić , jestem zarejstrowana u urzędzie pracy jak osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku mam na utrzymaniu troje dzieci ,maż pracuje ,ale ma ręke 1000zł nie starcza nam na srodki do życia , a tu jeszcze taka kara 1800zł plus odsetki, dla innych taka kwota może okazać sie banalna ,ale dla prostych ludzi to koniec świata, dzieki serdeczności sąsiadki która pomaga ,mi szukac informacji w necie, trafiłam na wasze fotum, prosze ,błagam o pomoc ,zbliżaja sie swieta może ktoś okarze dobra wole i pomożmi , doradzi jak mozna ominąc ten przepis ,czy są jakies szanse na umorzenie tej kwoty wraz z odsetkami na co sie powoływać , gdzie składac wnioski,
ODWOLAJ SIE DO SKO wtedy beda musieli rozpatrzyc twoja sprawe.z pewnoscia ci umorza ze wzgledu na niskie pobory.
Pozdrawiam i powodzenia
Pozdrawiam i powodzenia
SKO nie umarza świadczeń nienaleznie pobranych ponieważ nie ma prawa dysponować pieniędzmi wypłacanymi przez mops. SKO w tej sytuacji może utrzymać decyzje w mocy uznając że decyzja została wydana zgodnie z prawem, poprawnie rozstrzygnięta merytowycznie i wszystkie fakty wzięte pod uwagę. Albo może uchylić decyzję ośrodka i przekazać do ponownego rozpatrzenia wskazując na błedy w decyzji. Kwestię umorzenia rozpatruje kierownik egzekucji świadczeń. Świadczenia nienaleznie pobrane z winy świadczeniobiorcy raczej nie są umarzane ze względu na trudną sytuację finansową bo w takiej sytuacji każdemu należało by umorzyć.
poniewaz urodziłam 2 dziecko na urlopie wychowawczym powinnam powiadomic o tym Osrodek ,poniewaz nabyłam prawio do urlopu macierzyńskiego,ale jeżeli składam wnioski o rodzinne ,i becikowe na kolejne dziecko to wynika jasno że powiększyła mi sie rodzina. i pani w moich dokumentach to zaznacza , pytam czy to nie wystarcza? i
w 1999r prowadzilam dzialalnosc gospodarcza w tym czasie pobieralam zasilek na dwoje dzieci.W tym roku MOPS wraz z PUP przyslali mi pismo o nienaleznie pobranych swiadczeniach rodzinnych i na dzien dzisiejszy musze zwrocic 3685,35 i tyle samo odsetek.Prosze mi powiedziec co mam zrobic w takiej sytuacji?
Oprócz odsetki od nienależnie przyznanych świadczeń - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Kto w końcu płaci?
tytuł wykonawczy US
Tytuł wykonawczy
dziecko ma swoje dziecko
Wyrok Trybunału a wszczęte postępowanie
jeszcze raz proszę!
Nadpłacony zasiłek pielęgnacyjny
Spłacone mimo braku decyzji o nienaleznie pobranych
Becikowe-czy na pewno my płacimy?
upomnienie
potrącenia w częściach decyzją ?
jak traktować koszty upomnienia!