Odsetki od opłaty ponoszonej przez rodziców biologicznych

ODPOWIEDZ
Gość

Odsetki od opłaty ponoszonej przez rodziców biologicznych

Post autor: Gość »

W marcu 2015 r. decyzją zobowiązałam rodzica biologicznego do ponoszenia comiesięcznej opłaty za pobyt dziecka w pieczy zastępczej w terminie do 15 każdego miesiąca. Rodzic opłatę regulował. Od pewnego czasu zaprzestał wpłacać należności. Chce wszcząć postępowanie egzekucyjne, ale nie wiem jak wyliczyć odsetki.
Art. 193 ust. 7a mówi, że od opłaty, o której mowa w ust. 1, naliczane są odsetki ustawowe za opóźnienie od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym decyzja ustalająca opłatę stała się ostateczna.
Mam naliczyć człowiekowi odsetki od kwietnia 2015 r.??? skoro wcześniej wpłacał co miesiąc w terminie??? Trochę to bezsensu??? Wyjdzie jakaś ogromna kwota? Czy mogę naliczyć od 16 marca br. (od marca przestał płacić) skoro termin w decyzji był do 15 każdego miesiąca.
Awatar użytkownika
iwa27
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Odsetki od opłaty ponoszonej przez rodziców biologicznyc

Post autor: iwa27 »

U nas zajmuje się tym księgowość, bo nie rozumiem dlaczego naliczaniem odsetek miałby się zajmować ktoś nie związany z finansami :roll: Z tego co wiem to oni naliczają od następnego dnia po wyznaczonym terminie wpłaty należności. Czyli w Twoim przypadku odsetki liczyliby od 16 marca narastająco - jeżeli rodzic by nadal nie płacił.

Moim zdaniem zapis art. 193 ust 7a jest następnym przypadkiem bzdurnych i nieżyciowych zapisów naszej ustawy. Nawet nie wiem w jakim przypadku należało by go zastosować :twisted:
Iwona.

Re: Odsetki od opłaty ponoszonej przez rodziców biologicznyc

Post autor: Iwona. »

Odsetki należy liczyć od pierwszego dnia miesiąca następującego po wymaganym terminie płatności. Jeśli np. rodzic płacił przez parę miesięcy a przestał wpłacać od lutego 2016r., jeśli należnośc za miesiąc luty wymagana była do wpłaty 15 lutego, to odsetki liczymy od 1 marca, jeśli należność wymagana była do 15 marca, odsetki liczymy od 1 kwietnia
ODPOWIEDZ