odsetki od rat
odsetki od rat
jak naliczacie odsetki od kwoty nienaleznie pobranych świadczeń które są rozłożone na raty? od całości kwoty do dnia spłaty czy pomniejszacie kwotę głowną o każdą ratę i od tego odsetki?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: odsetki od rat
po prostu liczymy odsetki
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- MartaW
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Rozkładasz na raty kapitał (należność główną), to liczysz dla konkretnej raty odsetki, od 1 dnia miesiąca następującego po miesiącu wypłaty np świadczenia do dnia spłaty, i tak z kolejną ratą.
Kto pyta, nie błądzi.
czyli jeżeli pani ma do zwrotu szo za okres 01.01.2016-31.10.2016 to liczę odsetki od 520 od 01.08.2016 do dnia wpłaty, potem od 520 od 01.09.2016 do dnia spłaty i tak dalej tak?
-
- Referent
- Zajmuję się: wszystko
- Kontakt:
od 1 lutego potem od 1 marca i tak dalej
a bo tam jest błąd ma do zwrotu od 01.07.2016-31.10.2016 ale naprawdę jestem zakręcona
- MartaW
- Referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Masz w ustawie, odsetki się naliczą od:
Art. 30 ust. 8 u.ś.r.
"Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych podlegają zwrotowi łącznie z odsetkami ustawowymi za opóźnienie na rachunek bankowy wskazany przez organ właściwy. Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń rodzinnych do dnia spłaty".
Art. 30 ust. 8 u.ś.r.
"Kwoty nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych podlegają zwrotowi łącznie z odsetkami ustawowymi za opóźnienie na rachunek bankowy wskazany przez organ właściwy. Odsetki są naliczane od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty świadczeń rodzinnych do dnia spłaty".
Kto pyta, nie błądzi.
to ja wiem tylko czy to mają być odsetki naliczane od całej kwoty czy od każdego miesiąca właśnie oddzielnie o to mi chodzi
Oprócz odsetki od rat - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
ŚP proszę pomóżcie
elmer pomóż! dla Ciebie to pestka
becikowe
SZO a renta rodzinna
hm...NPŚR
Elmer, ewalu, kb i inni
pomocy od kiedy uchylenie
heeeelllpppp rodzicielski
wstrzymałam świadczenie pielęgnacyjne
windykacja - pytanie
Decyzja zmieniająca/uchyl.