Pracownik merytoryczny przeoczył iż miały być płacone składki społeczne od zasiłku dla opiekuna u jednego świadczeniobiorcy od roku 2014, kto ma zapłacić odsetki za zwłokę do ZUS, jaki paragraf??
a jaką stawkę odsetek się stosuje? bo też mam taki problem. my chcemy zapłacić z własnej kieszeni pracownika, który zawinił na konto zus i podpiąć dowód wpłaty pod deklarację jako dowód zapłaty. na pewno powinien zapłacić pracownik, bo jednostka budżetowa nie powinna mieć odsetek płaconych ponieważ za to jest dyscyplina.
Taki przykład:
od - do liczba dni stawka kwota
6.02.2014 - 8.10.2014 245 0.1 9,605
9.10.2014 - 17.05.2016 587 0.08 18,411
razem odsetek do zapłaty: 28,01
po zaokrągleniu do pełnych zł: 28,00
kwota zaległości: 143,10
razem do zapłaty: 171,10
Na szkoleniu osoba szkoląca mówiła,że odsetki też przechodzą przez urząd to,nie ma tak że ktoś wpłaci i po sprawie najpierw jest wniosek o zwiększenie planu w dochodach,ktoś wpłaca i przechodzi to przez dochody a nie znika ,więc do wpłaty przez pracownika jest więcej papierologi jak Wam się wydaje
Ja miałam w zeszłym roku podobną sytuację - pracownik merytoryczny zapomniał zgłosić do ubezpieczenia podopiecznego. Zrobiłam korekty deklaracji, zapłaciłam z konta OPS zaległe składki wraz z odsetkami, a następnie wystawiłam pracownikowi merytorycznemu notę obciążeniową na kwotę odsetek. Na podstawie noty pracownik wpłacił mi odsetki.