odsetki za opóźnienie przy zwrocie świadczenia

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Sylwia2004
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

odsetki za opóźnienie przy zwrocie świadczenia

Post autor: Sylwia2004 »

Witam;
czy jeśli kwota odsetek za opóźnienie (chodzi o zwrot nienależnie pobranego świadczenia)wynosi 2,10zł, a wysłanie noty odsetkowej Pocztą przekroczy tą kwotę to pobieracie te odsetki czy nie? Jak robicie u siebie?
gumi
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: odsetki za opóźnienie przy zwrocie świadczenia

Post autor: gumi »

ja nie wysyłam noty. ponieważ dzisiaj wyślesz notę, a zanim ktoś ją dostanie to minie parę dni i kwota odsetek już będzie inna. chyba że wpłacił, a Ty wtedy ustalasz odsetki, to my robimy to telefonicznie. w decyzji ma, że ma zwrócić z odsetkami, więc my już nie wystawiamy noty.
Sylwia2004
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie chodzi o to, że on wpłacił tą należność, dlatego koleżanka chciała wystawić notę, ale koszty Poczty tą kwotę odsetek przewyższają i dlatego zastanawiałyśmy się czy w ogóle można nie naliczać odsetek.
gumi
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: gumi »

Moim zdaniem decyzja jest jak najbardziej wiążąca, a tam na pewno jest napisane, że zwrot z odsetkami, więc nie potrzeba noty odsetkowej
Sylwia2004
Stażysta
Kontakt:

a paragraf na odsetki to rozumiem, że 0920?
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: mk1 »

a koszty upomnienia od nienależnie pobr.św.rodz. i wych. przypisujecie na 221/760 ? a jak odsyłacie jako dochody własne gminy czy do urzędu wojewódzkiego tak samo jak nienależnie pobrane i odsetki?
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Zajmuję się: Księgowość
Kontakt:

Post autor: Paulinka z GOPSu »

mk1 pisze:a koszty upomnienia od nienależnie pobr.św.rodz. i wych. przypisujecie na 221/760 ? a jak odsyłacie jako dochody własne gminy czy do urzędu wojewódzkiego tak samo jak nienależnie pobrane i odsetki?
Ja zaksięgowałam 240/750. Jak kiedyś dostanę wpłatę tych kosztów, to przekażę do gminy, a oni będą kombinować dalej - sama nigdy nic nie przekazuję bezpośrednio do UW, zawsze za pośrednictwem gminy;)
ODPOWIEDZ