odszkodowanie - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 mar 2014, 13:37

Jak Waszym zdaniem należy zakwalifikować otrzymane od towarzystwa ubezpieczeniowego odszkodowanie za uszkodzenie mienia spowodowane przepięciem w sieci elektrycznej będącym skutkiem burzy - do zysków nadzwyczajnych czy pozostałych przychodów operacyjnych? Proszę o opinie.
~kasia

Napisano: 10 mar 2014, 14:03

Wg mnie jest to pozostały przychód operacyjny.
~Regina

Napisano: 10 mar 2014, 14:42

Regina dziękuję za opinię. Ja potraktowałam to jak zysk nadzwyczajny - szkoda była spowodowana zdarzeniem losowym - ale prawdę mówiąc teraz się waham robiąc rachunek zysków i strat i zastanawiam się czy nie zrobić korekty księgowania na 760.
~kasia

Napisano: 10 mar 2014, 15:24

jeżeli było to zdarzenie losowe to konto zyski nadzwyczajne 770 a nie 760
~ola

Napisano: 11 mar 2014, 9:56

W komentarzu do konta 760 dokładnie pisze, że na koncie tym księguje się między innymi otrzymane odszkodowania. Więc nie mam wątpliwości , że nie jest to zysk nadzwyczajny.
~Regina

Napisano: 11 mar 2014, 10:27

Regina jak mamy sie licytować co pisze w komentarzu do planu kont to przytoczę ci co pisze na temat konta 770
\"w szczególności na stronie ma konta 770 ujmuje się przyznane lub otrzymane odszkodowania z tytułu wystąpień zdarzeń losowych ( powodzi,pożaru,huraganu, gradobicia itp. zdarzeń)\"
czyli przepięcie w sieci elektrycznej będącym skutkiem burzy należy do tego zakwalifikować, na koicie 760 owszem ujmuje się odszkodowania np. za dewastację mienia przez osoby trzecie
i co licytujesz sie dalej
~ola

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x