odszkodowanie na jakie "7"? - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 paź 2014, 10:40

Witam, czy dobrze myślę że odszkodowanie z PZU za zalanie powinno być na 770 zyski nadzwyczajne? oczywiście odszkodowanie odprowadziłam na dochody
ZUZKA

Napisano: 09 paź 2014, 11:09

Zyski i straty nadzwyczajne to skutki finansowe zdarzeń losowych, występujące nieoczekiwanie i niepowtarzalnie, poza zwykłą działalnością jednostki.

Myślę za Tak.
tosia75

Napisano: 13 lip 2015, 14:05

Witam.
Chciałam spytać, czy ktoś z Was miał już wypłacane odszkodowanie za jakieś straty?
Jak to wszystko po kolei wygląda?
U mnie niestety wystąpiła pierwszy raz szkoda na majątku i czekam na wycenę rzeczoznawcy.
Proszę skonsultujcie ze mną jak powinno wszystko wyglądać:

1. Wpływ na konto bankowe odszkodowania
130/770 zyski nadzwyczajne
paragraf - 0970 wpływy z różnych dochodów
czy
240/770 - przypis należności zgodnie z wyceną rzeczoznawcy
130/240 - wpływ na rachunek bankowy odszkodowania
paragraf - 0970 wpływy z różnych dochodów

2. Pismo do UM w sprawie zmiany budżetu - zwiększenie planu po stronie dochodów i wydatków budżetowych o tę samą kwotę.

3. Zwrot otrzymanego odszkodowania (dochodu budżetowego) na konto jednostki nadrzędnej.

4. Otrzymanie środków na wydatki budżetowe.

5. F-ra za naprawę mienia
402/201
201/130
par. 4270 - zakup usług remontowych czy 6050 - wydatki inwestycyjne jednostek budżetowych
gdy kwota naprawy wyniesie ok 10.000 zł

A co w sytuacji, gdy firma ubezpieczeniowa rozliczyłaby się z pominięciem nas jako jednostki budżetowej i bezpośrednio przekazała pieniądze do firmy, która naprawiłaby szkodę? Czy może tak być?

Z góry dziękuję za rady
Kinga382

Napisano: 14 lip 2015, 11:15

kiedyś czytałam interpretację, że odszkodowania nie są zyskiem nadzwyczajnym, ponieważ się to przewidziało (w końcu człowiek ubezpieczył, czyli z góry założył, że coś się może wydarzyć).
Ale wg M. Augustowskiej, na koncie 770 "Zyski nadzwyczajne" księguje się przyznane odszkodowania za straty spowodowane zdarzeniami losowymi objętymi ubezpieczeniami.
Miłka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x