Witam.
Chciałam spytać, czy ktoś z Was miał już wypłacane odszkodowanie za jakieś straty?
Jak to wszystko po kolei wygląda?
U mnie niestety wystąpiła pierwszy raz szkoda na majątku i czekam na wycenę rzeczoznawcy.
Proszę skonsultujcie ze mną jak powinno wszystko wyglądać:
1. Wpływ na konto bankowe odszkodowania
130/770 zyski nadzwyczajne
paragraf - 0970 wpływy z różnych dochodów
czy
240/770 - przypis należności zgodnie z wyceną rzeczoznawcy
130/240 - wpływ na rachunek bankowy odszkodowania
paragraf - 0970 wpływy z różnych dochodów
2. Pismo do UM w sprawie zmiany budżetu - zwiększenie planu po stronie dochodów i wydatków budżetowych o tę samą kwotę.
3. Zwrot otrzymanego odszkodowania (dochodu budżetowego) na konto jednostki nadrzędnej.
4. Otrzymanie środków na wydatki budżetowe.
5. F-ra za naprawę mienia
402/201
201/130
par. 4270 - zakup usług remontowych czy 6050 - wydatki inwestycyjne jednostek budżetowych
gdy kwota naprawy wyniesie ok 10.000 zł
A co w sytuacji, gdy firma ubezpieczeniowa rozliczyłaby się z pominięciem nas jako jednostki budżetowej i bezpośrednio przekazała pieniądze do firmy, która naprawiłaby szkodę? Czy może tak być?
kiedyś czytałam interpretację, że odszkodowania nie są zyskiem nadzwyczajnym, ponieważ się to przewidziało (w końcu człowiek ubezpieczył, czyli z góry założył, że coś się może wydarzyć).
Ale wg M. Augustowskiej, na koncie 770 "Zyski nadzwyczajne" księguje się przyznane odszkodowania za straty spowodowane zdarzeniami losowymi objętymi ubezpieczeniami.