odszkodowanie z firmy ubezpieczeniowej - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 28 sty 2018, 23:05

Pan złożył wniosek o dm., w trakcie rozmowy okazało się, że w jednym z miesięcy, które uwzględniamy przy wyliczeniach pan otrzymał ponad 800zł ubezpieczenia z firmy powszechnie nam znanej, za to, że zostało mu zalane mieszkanie.
Nasz ukochany art. 3 nie wyłącza mi tego z dochodu, więc mam zamiar to policzyć. Jedyne potwierdzenie na to, które pan ma to wydruk z banku z tą kwotą. jak twierdzi, nie potrzebne mu są te papiery więc je wyrzuca. Ktoś za, ktoś przeciw wliczeniu tego w dochód?
MałaMi89
Stażysta
Od: 09 sty 2017, 19:39
Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne

Napisano: 29 sty 2018, 9:12

Jako zwykły obywatel byłabym przeciw. Zalało mu mieszkanie wiec kasę wydał na remont. Teoretycznie nie miał nic dla siebie.
Ale jako urzędnik jestem za włączeniem. Art 3 nie wylacza takich świadczeń z dochodu. Nie wyłącza nawet zasiłku pogrzebowego - to o czym my tu mówimy. ..
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 29 sty 2018, 9:23

Ja miałam kiedyś przypadek, kiedy kobieta dostała odszkodowanie (przy porodzie poprzez CC zostawili jej jakąś szmatkę w brzuchu...). Babka mogła się przekręcić, a wypłacali jej po 4 tysiące (z 40tys) co kilka miesięcy i to jeszcze po sprawie sądowej. Szkoda mi jej było, ale doliczyć musiałam.
AniaDodatki
Stażysta
Od: 15 gru 2016, 9:21
Zajmuję się: DM/DE/CEIDG/ALKO

Napisano: 29 sty 2018, 20:24

Pan też się obudził bo twierdziś ze wydał na remont. No ale.. jak dla mnie to dochód.
MałaMi89
Stażysta
Od: 09 sty 2017, 19:39
Zajmuję się: sekretariat, dodatki mieszkaniowe i dodatki energetyczne

Napisano: 30 sty 2018, 22:24

Ja nie zgodzę się.
Maxima pisze:Art 3 nie wylacza takich świadczeń z dochodu.
Ależ wyłącza i nie każdy posiadany pieniądz jest dochodem (!!!). Definicję dochodu w owym art. 3 nasza ustawa zaczyna od przychodu, więc trzeba najpierw zastanowić się, czy w danym przypadku mamy do czynienia z przychodem. W tym celu proponuję zajrzeć do ustaw definiujących przychód, ewentualnie do opinii internetowych.

Moim zdaniem jedynie odszkodowanie lub jego część przekraczające wcześniejsze wydatki (straty, szkody) można uważać za dochód, a jeśli nie przekracza, to nie jest dochód. :!:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x