Pan dostał odmowę na zasiłek rodzinny, powód: przekroczenie dochodu (żona ma działalność gospodarczą - ryczałt) na podstawie oświadczenia obliczono dochód i przekroczył 574 zł. Teraz składają odwołanie z powodu "pomyłkowego wypełnienia załącznika nr 6", w którym jak piszą podano przychód pomniejszony o składki, ale nie pomniejszony o koszty. Oczywiście do odwołania jest dołączone nowe oświadczenie o wys. dochodu z tyt. działalności gospodarczej o wiele wiele mniejsze. Wysłać do SKO, czy rozpatrzeć odwołanie na poziomie ośrodka uznając pomyłkę petenta?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
U mnie co roku zdarzają się takie cwaniaki co to niby przez pomyłkę od dochodu z działalności nie odejmą tego czy tamtego. I to nawet pomimo tego że z załącznikiem o dochodach w formie ryczałtu lub karty podatkowej stoją przy biurku i głośno " Pani mi powie ile mam tu wpisać żeby rodzinne dostać". Mówię im wtedy spokojnie, ze dochód czyli pierwsza pozycja u góry oświadczenia to to, co zostaje na rękę, że można odjąć składki, koszty, że my liczymy taki dochód jaki oświadczą. " no tak pani, ale to ile muszę tu wpisać, bo jak wpisze za dużo to mi zasiłku nie dacie:"