Słuchajcie, dałam odmówkę kobiecie na 500+, skład rodziny 3 osoby (ona, mąż dziecko niepełnosprawne) policzyłam jej dochód za 2014 r. na podstawie dokumentów z US i ZUS uzyskanych z empatii... z dochodów wyszło, że przekracza 1200zł na członka w rodzinie. Pani się oczywiście odwołała, że źle jej policzyłam dochód mało tego to napisałam jej w uzasadnieniu decyzji, że świadczenie przysługuje na 1 dziecko jak dochód nie przekracza 800 zł ehhh... no fakt mój błąd w szablonie decyzji, który mam wgrany w programie nie został ujęty ust. 4 art. 5 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, nie chce się tłumaczyć ale jestem już tak przemęczona nadgodzinami i presją kierownictwa, że nie wyrabiam, każdy tylko ciśnie żeby napisać jak najwięcej bo nas termin goni. I teraz moje pytanie jest takie czy mogę mieć z tego tytułu od SKO jakieś nieprzyjemności ze względu na to, że w uzasadnieniu nie podałam dla niej wyższego kryterium dochodowego? Kobieta i tak przekracza 800zł i 1200zł więc decyzja co do rozstrzygnięcia jest dobra.
Kolejne pytanie owa Pani zarzuciła mi, że doliczyłam jej ulgę na dziecko. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli ja to źle rozumiem, o ile mi wiadomo to ulga jest dochodem nieopodatkowanym (który w okresie zasiłkowym 2016/2017 przy ŚR r. będzie się wliczał do dochodów u nas później), który dana osoba musiałaby mi oświadczyć na oświadczeniu o dochodzie niepodlegającym opodatkowaniu. Przecież na zaświadczeniu z US nie mam napisane ile Pani miała ulgi na dziecko, tylko dochód, jaki zapłaciła podatek i składki na ubezp. społ. Mało tego w części 7.2 wniosku nie zaznaczała mi że miała takie dochody. Dalej zaznaczyła, że nie nastąpiła utrata i nie nastąpiło uzyskanie. Więc wszystkie dane spisałam z wygenerowanych zaświadczeń z ZUS i US Szczerze mówiąc zgłupiałam w tym momencie. Wypowiedzcie się coś w tym temacie...
Odwołanie do SKO, niedopatrzenie w decyzji
Re: Odwołanie do SKO, niedopatrzenie w decyzji
ulga z podatku powiększająca dochód normalnie jest liczona, nawet na zaswiadczeniu z us nie masz kwoty tej ulgi, tylko pomniejszony podatek i tak masz liczyć jak policzyłaś
troche słabo z tym uzasadnieniem, ale trudno i tak przekracza 1200 zł, napiszą zdanie że nie ten próg wpisany i tyle, nie przejmuj się
troche słabo z tym uzasadnieniem, ale trudno i tak przekracza 1200 zł, napiszą zdanie że nie ten próg wpisany i tyle, nie przejmuj się
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
opierasz się na zaświadczeniu, wyluzuj, poza "literówką" jest ok
Spoko bez paniki w SKO też pracują ludzie każdy może się pomylić my mamy już cztery odwołania a co do ulgi to się wlicza do dochodu.
Tylko, że ja jej ulgi nie liczyłam bo na zaśw. z US tak jak już ktoś wyżej napisał podatek jest podany po odliczeniu ulgi, a Pani we wniosku mi nie zaznaczyła, że osiągnęła dochód nieopodatkowany ani nie dołączyła załącznika nr 2 w jakiej kwocie ta ulga za 2014 r. została jej wypłacona. Ale powiedzcie mi teraz w takim razie, ulga za 2014 r. się teraz liczy czy jak będą brane dochody z roku bazowego w przypadku ŚR za 2015 r.? a w przypadku 500+ za 2016r.? bo trochę się teraz zakręciłam
Skoro uważacie, że za 2014 r. też mam jej liczyć to się chyba Pani ładnie wkopała. Sama na odwołaniu się przyznała, że pobrała ulgę a tego mi nie zgłosiła jak złożyła wniosek.

Skoro uważacie, że za 2014 r. też mam jej liczyć to się chyba Pani ładnie wkopała. Sama na odwołaniu się przyznała, że pobrała ulgę a tego mi nie zgłosiła jak złożyła wniosek.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
To dobrze ze jej nie policzyłaś nadwyżkę ulgi do Sr będziesz jej liczyła do zas.rodzinnego jak przyjdzie na okres 2016/17 składać wniosek z dochodami za 2015 tam na zał. o dochodach nieopodatkowanych Ci wpisze przy 500 plus ją to ominie bo dochodów z roku bazowgo 2015 nigdy nie będziemy liczyli. A to co wzięła z zaliczki już jej urzed odjął i podał Ci podatek należny który masz na wydruku z Empatii za rok 2014 i ten podatek odejmujesz jak ma zaro to zero.
Oprócz Odwołanie do SKO, niedopatrzenie w decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dział. gospodarcza - dochód uzyskany
Pytanie do Pana Tomka-Ostrzezenie
Elmer, Kb, Tom i inni pomocni
Ile decyzji?
do wszystkich pomocnych
proszę o pomoc :(
elmer i inni
SW
jak z tego wybrnąć
500tka i rodzicielski elmer i inni fachowcypomocy
Elmer, Kb, Tom i inni
Jak pisać w decyzji, przyznanie na drugie dziecko