Witam. Złożyłem wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na ojca posiadającego znaczny stopień niepełnosprawności. MOPS wydał decyzję odmowną, proszę o kilka słów jak uzasadnić odwołanie do SKO. ża każdą informację bardzo dziękuję
Powinieneś odnieść się / podważyć wszystkie negatywne przesłanki wykazane przez organ w wydanej decyzji o odmowie przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego.
Jeśli nie wiesz jak to zrobić to wystarczy do Kolegium napisać tak: Zaskarżam w całości decyzję Wójta/ Burmistrza/ Prezydenta xxxxxxxx znak: xxxxx z dnia xx-xx-xxxx wydaną z upoważnienia przez Kierownika OPS, orzekającą o (i piszesz jak w decyzji) np. odmowie przyznania świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu rezygnacji lub niepodejmowania zatrudnienia lub innej pracy zawodowej w związku z koniecznością sprawowania opieki nad niepełnosprawnym w stopniu znacznym ojcem xxxxxxxx xxxxxxxx.
Wnoszę o merytoryczne rozpatrzenie mojego odwołania co do istoty sprawy i w konsekwencji przyznanie wnioskowanego, przeze mnie, świadczenia pielęgnacyjnego od dnia/ miesiąca złożenia wniosku o to świadczenie.
Piszesz na forum pracowników OPS, więc istnieje szansa, że ktoś Ci odpowie
Jakich warunków nie spełniasz ?
Czy organ wykazał wszystkie niespełnione przesłanki, czy skupił się (na razie) tylko na tej/-tych, które jemu pasowały ?
Czy masz aktualnie prawo do zasiłku (zasiłku dla opiekuna lub specjalnego zasiłku opiekuńczego) ?
Pod jakie SKO podlegasz ?
Jakbyś chciał pogadać w tej sprawie z opiekunami, którzy są w podobnej do Twojej sytuacji lub tymi, którzy już uzyskali po wielu trudach korzystniejsze świadczenie pielęgnacyjne to zapraszam na bloga. https://wykluczeniopiekunowiedoroslychon.wordpress.com/