odwołanie do SKO - świadczenie pielęgnacyjne na starszą osob - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 01 lip 2019, 5:10

Witam. Złożyłem wniosek o świadczenie pielęgnacyjne na ojca posiadającego znaczny stopień niepełnosprawności. MOPS wydał decyzję odmowną, proszę o kilka słów jak uzasadnić odwołanie do SKO. ża każdą informację bardzo dziękuję :)
witul
Praktykant
Od: 01 lip 2019, 5:06
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 01 lip 2019, 8:13

Powinieneś odnieść się / podważyć wszystkie negatywne przesłanki wykazane przez organ w wydanej decyzji o odmowie przyznania prawa do świadczenia pielęgnacyjnego.
Jeśli nie wiesz jak to zrobić to wystarczy do Kolegium napisać tak:
Zaskarżam w całości decyzję Wójta/ Burmistrza/ Prezydenta xxxxxxxx znak: xxxxx z dnia xx-xx-xxxx wydaną z upoważnienia przez Kierownika OPS, orzekającą o (i piszesz jak w decyzji) np. odmowie przyznania świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu rezygnacji lub niepodejmowania zatrudnienia lub innej pracy zawodowej w związku z koniecznością sprawowania opieki nad niepełnosprawnym w stopniu znacznym ojcem xxxxxxxx xxxxxxxx.
Wnoszę o merytoryczne rozpatrzenie mojego odwołania co do istoty sprawy i w konsekwencji przyznanie wnioskowanego, przeze mnie, świadczenia pielęgnacyjnego od dnia/ miesiąca złożenia wniosku o to świadczenie.

Piszesz na forum pracowników OPS, więc istnieje szansa, że ktoś Ci odpowie :mrgreen:
Jakich warunków nie spełniasz ?
Czy organ wykazał wszystkie niespełnione przesłanki, czy skupił się (na razie) tylko na tej/-tych, które jemu pasowały ?
Czy masz aktualnie prawo do zasiłku (zasiłku dla opiekuna lub specjalnego zasiłku opiekuńczego) ?
Pod jakie SKO podlegasz ?

Jakbyś chciał pogadać w tej sprawie z opiekunami, którzy są w podobnej do Twojej sytuacji lub tymi, którzy już uzyskali po wielu trudach korzystniejsze świadczenie pielęgnacyjne to zapraszam na bloga.
https://wykluczeniopiekunowiedoroslychon.wordpress.com/
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 01 lip 2019, 12:44

Dzięki Krzysztof za odpowiedź, podpowiedź :) . Jedyny warunek jakiego nie spełniam to fakt, art. 17 pkt 1b.
witul
Praktykant
Od: 01 lip 2019, 5:06
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x