Odwołanie od decyzji - dotacja mieszkaniowa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: fa
- Kontakt:
Odwołanie od decyzji - dotacja mieszkaniowa
Witam mój problem polega na tym ze nie uzyskałam dodatku mieszkaniowego ponieważ kwota przekracza "limit" który jest brany z ostatnich trzech miesięcy(dochody). Wniosek o przyznanie dodatku składałam dnia, 31.01.17r będąc już osobą bezrobotną korzystająca z MOPS. Mój syn mieszkający ze mną w tym mieszkaniu pracował do 31.01.17r. (ostatnia umowa zlecenie, przepracowane 4 dni w styczniu, kwota wynagrodzenia to 398zł). Na te chwilę jesteśmy osobami bez robotnymi, korzystającymi z MOPS oraz jesteśmy zarejestrowani w Urzędzie Pracy. Szukam odpowiedzi na pytanie czemu kierownik danej placówki nie przyznał dodatku patrząc na ostatnie 3 miesiące a nie biorąc tego pod uwagę że na chwile obecna jesteśmy bez pracy i bez żadnego innego dochodu nie licząc MOPS-U. Prosiłabym o formularz do odwołania się z tej decyzji. Liczę na wszelką pomoc w tej sprawie. w załączniku jest wlasnie ta decyzja ( 3 zdjęcia ).
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Re: Odwołanie od decyzji - dotacja mieszkaniowa
Dzień dobry.
W związku z Art. 3. ust. 1. Dodatek mieszkaniowy przysługuje osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1, jeżeli średni miesięczny dochód na jednego członka gospodarstwa domowego w okresie 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego nie przekracza 175% kwoty najniższej emerytury w gospodarstwie jednoosobowym i 125% tej kwoty w gospodarstwie wieloosobowym, obowiązującej w dniu złożenia wniosku, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 8.
Niestety przy składaniu wniosku pracownik musi brać okres 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku zgodnie z ww. artykułem, nie ma innej mozliwości. Ponadto dodatki mieszkaniowe nie są elementem systemu świadczeń z pomocy społecznej i określają je ściśle określone reguły (nie jest to pomoc uznaniowa).
Łączę Pozdrowienia i polecam spróbować np. w marcu jeszcze raz (wtedy będzie XII/2016 I i II/2017).
W związku z Art. 3. ust. 1. Dodatek mieszkaniowy przysługuje osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1, jeżeli średni miesięczny dochód na jednego członka gospodarstwa domowego w okresie 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego nie przekracza 175% kwoty najniższej emerytury w gospodarstwie jednoosobowym i 125% tej kwoty w gospodarstwie wieloosobowym, obowiązującej w dniu złożenia wniosku, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 8.
Niestety przy składaniu wniosku pracownik musi brać okres 3 miesięcy poprzedzających datę złożenia wniosku zgodnie z ww. artykułem, nie ma innej mozliwości. Ponadto dodatki mieszkaniowe nie są elementem systemu świadczeń z pomocy społecznej i określają je ściśle określone reguły (nie jest to pomoc uznaniowa).
Łączę Pozdrowienia i polecam spróbować np. w marcu jeszcze raz (wtedy będzie XII/2016 I i II/2017).
Oprócz Odwołanie od decyzji - dotacja mieszkaniowa - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Jak liczymy dochód? - wysokie koszty uzyskania przychodu
wzory dokumentów, wskazówki prawne, bogate orzecznictwo, akt
KWH
taryfa g12w
grunty rolne jak obliczyc ha fizyczne na przeliczeniowe
Opłata OZE
olaxx
Wszytko na temat dodatków mieszkaniowych
liczę na waszą poradę..
jedna faktura dwie taryfy
liczyć czy nie liczyć?
kwota dodatku a kwota czynszu