ODWOŁANIE od ŚP

Wybrane tematy:
Informacja o przyznaniu świadczenia pieniężnego Ukraina Wzór decyzji przyznającej zasiłek rodzinny + dodatki ZŁOTÓWKA ZA ZŁOTÓWKĘ CV i adres Wzór umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych do AOON ZUS - pismo o zaprzestaniu płacenia skł. em-rent. Wniosek o udostepnienie dokumentacji medycznej
~KALA

Re: ODWOŁANIE od ŚP

Post autor: ~KALA »

kiepsko to wyglada
~aga123

Post autor: ~aga123 »

no jeszcze nic nie otrzymałam.jejku może jeszcze gdzie dojdzie. a spróbuj wkleic tu na tą strone samo uzasdnienie. nie wiem co sie stało z moja poczta , chyba ze jeszcze dojdzie.nigdy nie miałam z nią problemów
~aga123

dziekuje ci bardzo,może sie jakoś rozczytam, a może dijdzie mi email jeszcze. dzieki wielkie
~KALA

Pani x w dniu złożyła wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego z tytułu rezygnacji z pracy w związku z koniecznością opieki nad niepełnosprawną teściową y, która legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności z dnia wydanym na stałe.
Państwo z i d mają córkę b, która mieszka w .... i syna c zamieszkałego w .......... Z oświadczeń Pani b i Pana c wynika, że nie są wstanie sprawować stałej opieki nad rodzicami. Za powód podają, iż rodzice nie zgadzają się na przeprowadzkę a sami nie mogą zrezygnować z pracy i z tych względów przekazują opiekę bratowej.
Pani x nie pracuje, więc w ocenie Organu spełniona została przesłanka z art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych tj. wnioskodawczyni wprawdzie nie zrezygnowała z zatrudnienia, ale nie podejmuje go ze względu na konieczność opieki nad niepełnosprawnymi teściami. Z dokumentów wynika, iż teść Pani x nie jest wstanie sprawować opieki nad chorą żoną, ponieważ jest osobą starszą i schorowaną. Ośrodek nie kwestionuje złożonych oświadczeń, iż to Pani sprawuje wyłączną opiekę nad chorymi teściami, jednak z art. 17 ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych wynika, że świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub z innej pracy zarobkowej przysługuje matce albo ojcu lub też innym osobom, na których zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym ciąży obowiązek alimentacyjny. Zgodnie zaś z art. 17 ust. 1a osobie innej niż spokrewniona w pierwszym stopniu, na której ciąży obowiązek alimentacyjny, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, gdy nie ma osoby spokrewnionej w pierwszym stopniu albo gdy osoba ta nie jest w stanie sprawować opieki.
Synowa nie jest krewną teściowej, lecz jest jej powinowatą. Zgodnie z art. 618 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego z małżeństwa wynika powinowactwo między małżonkiem a krewnymi drugiego małżonka i trwa ono mimo ustania małżeństwa.
Jak wynika z art. 128 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo. Nie obciąża więc powinowatych. Skoro synowa nie ma obowiązku alimentacyjnego wobec teściowej, to nie można jej uznać za \"inną osobę, na której zgodnie z kodeksem rodzinnym i opiekuńczym ciąży obowiązek alimentacyjny\".
Wobec powyższego stwierdza się brak uprawnień do świadczenia pielęgnacyjnego.
W tym stanie faktycznym i prawnym decyzja jest uzasadniona, tak więc orzeczono jak na wstępie.

~aga123

ale super.dzieki. jestes wielka.może się kiedys tez odwdzięcze.pozdrawiam
~KALA

dobre słowo nic nie kosztuje:)
~Eliza

UZASADNIENIE po decyzji z SKO

Post autor: ~Eliza »

PILNE>
Witam. Wydałam decyzję odmowną żonie która chciała pobierać ŚP na chorego męża a kolegium wydało decyzję do ponownego rozpatrzenia. Mam problem teraz z uzasadnieniem decyzji choć nadal będzie odmowna.
Proszę o pomoc co w tewj sytuacji mam napisać Pani w uzasadnieniu, gdyż robię to pierwszy raz. Z góry dziękuje.
~Iza

Post autor: ~Iza »

a co ci wskazało SKO? znaczy kazali coś zbadać czy brak jakiegoś art.?
ODPOWIEDZ