Proszę napiszcie co robicie z wnioskami na 300+ kiedy wnioskodawca jest z naszej gminy a dziecko mieszka daaaaleko stad, i tam też chodzi do szkoły (spr w systemie pesel). Czy ja mam wnikać w to że ten pan na pewno nie wychowuje tego dziecka przy przyznawaniu 300+? czy ja mam tylko sprawdzać czy ten pan na pewno jest ojcem tego dziecka, czy na dziecko było już wzięte 300+ (przez CBB) i reszta mnie nie interesuje?
co § 30 ? ja na dzien dzisiejszy nie wiem czy panstwo zyj arazem czy nie, w peselu wyszło ze pan jest żonaty ale mogą żyć w "rozłączeniu" i czy ja mam teraz w to wnikać czy nie? wiem jedno to jest pana dziecko i jak zaznaczył rozpoczyna rok szkolny 18/19 co dalej?
przecież może być orzeczona separacja? albo zabezpieczenie dzieci np. że mają być pod opieką ojca na czas toczącej się sprawy rozwodowej, czy ja mam w to wnikać, brać wyroki sądowe i przyznawać 300+ temu komu dzieci są obecnie przyznane?????
§ 30. 1. W przypadku zbiegu prawa rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka do świadczenia dobry start, świadczenie to wypłaca się temu z rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka, który faktycznie sprawuje opiekę nad dzieckiem.
no skoro piszesz ze ojciec tu a dziecko daleko to istnieje uzasadnione podejrzenie że nie sprawuje opieki nad dzieckiem. ja bym wnikała głębiej w temat. bierze u Ciebie inne świadczenia na to dziecko? gdzie jest matka? czy nie złożyła wniosku w swoim miejscu zamieszkania? jaki ma stan cywilny? jak rozwiedziony to niech np wyrok przedstawi.
itp itd
czyli jak macie watpliwosci czy sprawuje opieke (bo np ojciec tu a dziecko ma szkole daleko) to wnikacie czy sprawuje nad nim opike? i jak trzeba to przedstawic powinnien wyroki itd?
i kolejna sytuacja, wiem z 500+ że pan ma prawo do dzieci bo sprawa rozwodowa w toku i na czas prowadzonego postępowania ma pan prawo do dzieci a pani składa wniosek na 300+, dzieci prawnie mają być przy ojcu, a gdzie są nie wiem. Mam wezwać panią do wyjaśnień, a na podstawie jakiego art. mam od niej chcieć jakiegoś wyroku?
Ludzie zlitujcie się, w którym miejscu dziewczyna napisała, że jest zbieg prawa. Facet ma inne miejsce zamieszkania niż córka, ale przecież w 300+ prawo do bonu ma RODZIC, a nie osoba, która ma opiekę nad dzieckiem. Jeśli nie masz wniosku matki to nie występuje zbieg prawa i nie stosujesz art. 30. Facet podpisuje się pod odowiedzialnością karną. Nie komplikujcie sobie takich prostych spraw i nie bawcie się w policjantów. Jak matka dziecka złoży wniosek w tamtej gminie, to oni ustalą wtedy kto prawuje opiekę i wtedy zastosują art. 30. Być może ojciec będzie miał nienależne, ale jeśli matka nie złożyła, to po co ta dyskusja. Dajesz ojcu i po temacie.