ojciec dzieci w gronie rodziny ...ale jest donosik i klapa - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 08 lut 2019, 12:27

Witam
Mamy decyzję z Pani pobiera na 2 dzieci w gronie rodzina ona dzieci i ojciec dzieci ale... no własnie uprzejmy donosik ze tatus nie mieszka z pania. Był wywiad i niestety Pani napisała że razem z nią mieszkają tylko dzieci a Pan mieszka u swoich rodziców , ale wychowyja wspólnie dzieci.
Jak takie coś traktujecie ?
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2019, 12:59

Jeżeli wychowują razem to problemu nie widzę.
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 08 lut 2019, 13:02

ale tam na wniosku jest nawet napisane o wspólnym zamieszkiwaniu i to mi nie daje spokoju
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2019, 15:41

Mam podobny problem. Ja mam wezwać Panią na podstawie informacji od pracownika socjalnego u którego Pani złożyła wniosek o pomoc i podała,że nie mieszka z ojcem dziecka a w 500+ są wszyscy. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ bazujemy na 2 różnych ustawach. W opiece jest "wspólne gospodarstwo domowe" w 500+ - tego nie ma. Nie możemy się zgodzić, czy mam prawo ją wezwać w celu złożenia wyjaśnień czy nie, bo twierdzą,że nie może w jednym ośrodku w opiece być osobno a w 500+ razem. Jak to jest u Was i jak postępujecie w takich przypadkach? Ja uważam, że nie mam podstawy do wezwania. Proszę o opinie, bo też nie daje mi to spokoju.
Lucy123
Praktykant
Od: 13 maja 2016, 20:37
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2019, 15:41

gdzie tak jest napisane ?:) chyba tylko przy dzieciach, prawda ?
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2019, 15:47

Lucy123 pisze:Mam podobny problem. Ja mam wezwać Panią na podstawie informacji od pracownika socjalnego u którego Pani złożyła wniosek o pomoc i podała,że nie mieszka z ojcem dziecka a w 500+ są wszyscy. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ bazujemy na 2 różnych ustawach. W opiece jest "wspólne gospodarstwo domowe" w 500+ - tego nie ma. Nie możemy się zgodzić, czy mam prawo ją wezwać w celu złożenia wyjaśnień czy nie, bo twierdzą,że nie może w jednym ośrodku w opiece być osobno a w 500+ razem. Jak to jest u Was i jak postępujecie w takich przypadkach? Ja uważam, że nie mam podstawy do wezwania. Proszę o opinie, bo też nie daje mi to spokoju.
moze byc roznie, jesli chodzi o ustawe o pomocy spolecznej - tam rodzina to co innego niz rodzina w swiadczeniach, ustawy inaczej ja definijuja i to wystarczy, u nas musi byc,a u nich nie jest - i odwrotnie...u nas malzonek musi byc nawet jesli mieszka na drugim koncu swiata, drugi rodzic dziecka,jesli nie jest jednoczesnie malzonkiem - tez moze byc - jesli wspolnie wychowuje dziecko, a wspolnie wychowywac mozna nie mieszkajac wspolnie:), dzieci natomiast w 500+ w skladzie rodziny mog a byc tylko te ktore wspolnie zamieszkuja i pozostaja na utrzymaniu, a w pomocy spolecznej musza byc wszystkie osoby wspolnie gospodarujace, nawet jesli nie sa rodzina, za to mae, ktory poszedl w sina dal nie musi u nich byc :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2019, 16:02

No właśnie kb. Nie potrafię im tego wytłumaczyć. Dla nich ten zapis nic nie mówi- jest taki sam w obu ustawach. Kierownik tez twierdzi że powinnam zrobić wezwanie bo Pani podaje różne składy rodziny - ale do końca nie jest przekonany jak ma być. Tylko na jakiej podstawie mam wezwać- notatki służbowej? To tak samo jak Pani ma alimenty, nie podaje ojca dziecka w 500+, ale razem mieszkają- bo takie przypadki też są.
Lucy123
Praktykant
Od: 13 maja 2016, 20:37
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2019, 8:25

Dajcie spokój, nie macie co robić? Wszystko jest OK w przedstawionej sytuacji, ja uważam, że zrobienie wywiadu było wręcz przekroczeniem uprawnień. Jeśli ojciec dzieci JEST w składzie rodziny, to przecież w teorii działa na niekorzyść strony (bo oboje mogą osiągać dochód), problem by był dopiero w drugą stronę gdyby wychowywali razem dzieci, a ona go do składu rodziny nie chciała podać (z tym, że został wyeliminowany poprzez wymóg posiadania alimentów.) To są dwie różne ustawy i skład rodziny z definicji w ustawie o pomocy społecznej nie ma najmniejszego znaczenia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem