Lucy123 pisze:Mam podobny problem. Ja mam wezwać Panią na podstawie informacji od pracownika socjalnego u którego Pani złożyła wniosek o pomoc i podała,że nie mieszka z ojcem dziecka a w 500+ są wszyscy. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ bazujemy na 2 różnych ustawach. W opiece jest "wspólne gospodarstwo domowe" w 500+ - tego nie ma. Nie możemy się zgodzić, czy mam prawo ją wezwać w celu złożenia wyjaśnień czy nie, bo twierdzą,że nie może w jednym ośrodku w opiece być osobno a w 500+ razem. Jak to jest u Was i jak postępujecie w takich przypadkach? Ja uważam, że nie mam podstawy do wezwania. Proszę o opinie, bo też nie daje mi to spokoju.
moze byc roznie, jesli chodzi o ustawe o pomocy spolecznej - tam rodzina to co innego niz rodzina w swiadczeniach, ustawy inaczej ja definijuja i to wystarczy, u nas musi byc,a u nich nie jest - i odwrotnie...u nas malzonek musi byc nawet jesli mieszka na drugim koncu swiata, drugi rodzic dziecka,jesli nie jest jednoczesnie malzonkiem - tez moze byc - jesli wspolnie wychowuje dziecko, a wspolnie wychowywac mozna nie mieszkajac wspolnie:), dzieci natomiast w 500+ w skladzie rodziny mog a byc tylko te ktore wspolnie zamieszkuja i pozostaja na utrzymaniu, a w pomocy spolecznej musza byc wszystkie osoby wspolnie gospodarujace, nawet jesli nie sa rodzina, za to mae, ktory poszedl w sina dal nie musi u nich byc