Witam. Mam pytanie, czy zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za 2013r z datą pobrania październik 2014r, a osoba składa rodzinne dopiero teraz, czy może być to zaświadczenie, bo przecież nic się nie zmieniło, czy powinna jeszcze raz pobrać z aktualną datą. A w ogóle to gdzie można znaleźć jakieś przepisy dot. okresów ważności dokumentów.
Też tak myślałam, ale czasami coś do głowy się nabije i zaczynam się zastanawiać, ale dzięki, że zawsze można liczyć na kogoś życzliwego na forum kto upewni.
no dobra Kronosik a jak to jest z naszymi zaświadczeniami, bo mam przypadek że wydałam typowi w grudniu zaświadczenie, że się nie ubiega o zasiłki a tydzień temu przyszedł wniosek od jego nowej kobiety ( adres zamieszkania Sosnowiec - drugi koniec Polski), a we wniosku napisane że tamten Ośrodek jej tego zaświadczenia nie uznał, co byś zrobił z takim fantem
Zaświadczenie wydane w X 2014 r. o dochodach za 2013 jest nadal ważne, ale zawsze można poprosić o złożenie w tej sprawie oświadczenia z aktualna datą - jeżeli mamy zaświadczenia z odległą datą tak własnie robimy.
Gorzej jeżeli dotyczy to zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną. Oświadczenia wziąć nie można - a przecież ludzie przychodzą z zaświadczeniami wydanym prawie rok temu- ale ponieważ to zaświadczenie potwierdza okoliczności, które nie mogły ulec zmianie ( bo nie uległo zmianie , że kobieta w określonych datach i tygoniach była u lekarze- ewentualnie do tego czasu mogła być tam po urodzeniu dziecka) to je przyjmujemy.