zus odpowiedział że Pani ma 24 lata 3 m-ce i 14 dni łącznie składek w tym: składkowych 18 lat 2 m-ce i 18 dni i nieskładkowych 6 lat 1 m-c 28 dni. Jak wyliczyć wg tych danych do kiedy należało opłacać składki przy ś.pielęgnacyjnym- zus nie wskazał wymaganego okresu/daty
możesz wsytąpić z wnioskiem OKWD do ZUS i powinni udzielić konkretnej odpowiedzi.
Czasem jest tak, że pismo trafia w różne części kraju, i odpowiedzi udzielają różni pracownicy.
ja mam to samo, napisałam do nich ale oni twierdza ze tylko to moga napisać. moim zdaniem tez ma 4 lata 3 miesiace i 14 dni nadpłaty zrób dec o zwrocie i z kolejnej listy zus potrac nadpłate
Jak zdejmiesz 4 lata, 3 miesiące i 14 dni - to ściągasz wszystko ze składkowych, a tym samym zostanie Ci ich 13 lat 11 miesięcy i 4 dni. Nieskładkowych możesz wziąć nie więcej niż 1/3 składkowych (czyli ok 4 lat i 6 miesięcy). To w sumie zabraknie Ci do 20 letniego okresu składkowego i nieskładkowego (13 lat + 4 lata, 11 miesięcy + 6 miesięcy = 18 lat i 5 miesięcy)
Moim zdaniem trzeba zdjąć zatem 3 lata 2 miesiące i 18 dni, wtedy zostanie równo 15 lat składowych. Do tego weźmie się 5 lat nieskładkowych i w sumie będzie 20 lat składkowych i nieskładkowych. Można zrobić tak i ponownie wystąpić do ZUS z zapytaniem