omowa czy umozrenie postępowania - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 23 maja 2023, 9:42

Wpłynął wniosek o DPS. Pani starsza w szpitalu, mocna demencja,z zaświadczenia lekarskiego otępienie. Pracownik udał się do szpitala Pani mówi, że nie poznaje podania i nie chce do DPS.
Na DPS naciskają dzieci. Czy na tą chwilę umorzenie postępowania???
elinka85
Referent
Od: 22 sie 2019, 14:23
Zajmuję się: ps

Napisano: 23 maja 2023, 11:02

elinka85 pisze:
23 maja 2023, 9:42
Wpłynął wniosek o DPS. Pani starsza w szpitalu, mocna demencja,z zaświadczenia lekarskiego otępienie. Pracownik udał się do szpitala Pani mówi, że nie poznaje podania i nie chce do DPS.
Na DPS naciskają dzieci. Czy na tą chwilę umorzenie postępowania???
elinka85
Referent

Napisano: 23 maja 2023, 11:58

Ja bym tak szybko tej sprawy „nie uwalał”, bo jeżeli pani faktycznie wymaga umieszczenia w DPS, to zgodnie z art. 39 ust. 1 ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (Dz.U.2023.2123 j.t.):

„jeżeli osoba, o której mowa w art. 38, lub jej przedstawiciel ustawowy nie wyrażają zgody na przyjęcie jej do domu pomocy społecznej, a brak opieki zagraża życiu tej osoby, organ do spraw pomocy społecznej może wystąpić do sądu opiekuńczego miejsca zamieszkania tej osoby z wnioskiem o przyjęcie do domu pomocy społecznej bez jej zgody”.

Art. 39 ust. 3 uozp: „jeżeli osoba wymagająca skierowania do domu pomocy społecznej ze względu na swój stan psychiczny nie jest zdolna do wyrażenia na to zgody, o jej skierowaniu do domu pomocy społecznej orzeka sąd opiekuńczy”.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 23 maja 2023, 13:17

Ten z Łopieki pisze:
23 maja 2023, 11:58
Ja bym tak szybko tej sprawy „nie uwalał”, bo jeżeli pani faktycznie wymaga umieszczenia w DPS, to zgodnie z art. 39 ust. 1 ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego (Dz.U.2023.2123 j.t.):

„jeżeli osoba, o której mowa w art. 38, lub jej przedstawiciel ustawowy nie wyrażają zgody na przyjęcie jej do domu pomocy społecznej, a brak opieki zagraża życiu tej osoby, organ do spraw pomocy społecznej może wystąpić do sądu opiekuńczego miejsca zamieszkania tej osoby z wnioskiem o przyjęcie do domu pomocy społecznej bez jej zgody”.

Art. 39 ust. 3 uozp: „jeżeli osoba wymagająca skierowania do domu pomocy społecznej ze względu na swój stan psychiczny nie jest zdolna do wyrażenia na to zgody, o jej skierowaniu do domu pomocy społecznej orzeka sąd opiekuńczy”.
Ja to wiem, ale to nie moja decyzja ... ja jestem tylko ręką, która pisze. Poza mną zapadają decyzję a potem ja się buja z pisaniem ...
elinka85
Referent

Napisano: 23 maja 2023, 13:23

elinka85 pisze:
23 maja 2023, 13:17
Ten z Łopieki pisze:
23 maja 2023, 11:58

Ja to wiem, ale to nie moja decyzja ... ja jestem tylko ręką, która pisze. Poza mną zapadają decyzję a potem ja się buja z pisaniem ...
Jeśli Pani wycofa wniosek to umorzenie postępowania.
margaritta
Stażysta
Od: 22 maja 2023, 16:13
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 maja 2023, 13:40

Witam
mam obecnie podobną sytuację. Rodzinna z innej gminy złozyła wniosek o umieszczenie kuzyna z naszej gminy w DPS. Pan nie wyraża zgody obecnie.
Czy to umorzenia postępowania potrzebuje jego pisemnej informacji, że nie wyraża zgody na umieszczenie w DPS?
I jeszcze może ktoś mi powie jak to jest z masą spadkową osób przebywających w DPS.
Możemy dochodzić tylko roszczeń wynikających z opłaty zastępczej za daną osobę (w przypadku posiadania np. gospodarstwa rolnego, osoba nie może pokrywać swojego 70%)? Czy gmina może dochodzić roszczeń wynikających z opłacania różnicy pomiędzy opłatą wnoszoną przez osobę a kosztem utrzymania w DPS?
ewaewa
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 9:26
Zajmuję się: PS

Napisano: 23 maja 2023, 13:45

elinka85 pisze:
Ok, rozumiem. W takim razie umorzenie. Wystarczy, że pani nie wyraża zgody i/lub nie chce kontynuować postępowania. I jeszcze dorzucę, jakiś „dupochron”, coś do uzasadnienia:

„Skoro postępowanie zostało wszczęte na wniosek, a strona, która ten wniosek złożyła, zrezygnowała z kontynuowania postępowania, to postępowanie podlegało umorzeniu na podstawie art. 105 § 1 k.p.a.” (Tak: Wyrok NSA z dnia 11.10.2017 r., sygn. akt: I OSK 893/17, publ. CBOSA). „W takim przypadku dalsze prowadzenie postępowania przez organ byłoby działaniem z urzędu, które w postępowaniach określanych jako wnioskowe jest zakazane (art. 61 § 2 k.p.a.)’. (Tak: Wyrok NSA z dnia 04.08.2011 r. (sygn. akt: I OSK 1397/10, publ.: CBOSA).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 23 maja 2023, 15:24

Ten z Łopieki pisze:
23 maja 2023, 13:45
elinka85 pisze:
Ok, rozumiem. W takim razie umorzenie. Wystarczy, że pani nie wyraża zgody i/lub nie chce kontynuować postępowania. I jeszcze dorzucę, jakiś „dupochron”, coś do uzasadnienia:

„Skoro postępowanie zostało wszczęte na wniosek, a strona, która ten wniosek złożyła, zrezygnowała z kontynuowania postępowania, to postępowanie podlegało umorzeniu na podstawie art. 105 § 1 k.p.a.” (Tak: Wyrok NSA z dnia 11.10.2017 r., sygn. akt: I OSK 893/17, publ. CBOSA). „W takim przypadku dalsze prowadzenie postępowania przez organ byłoby działaniem z urzędu, które w postępowaniach określanych jako wnioskowe jest zakazane (art. 61 § 2 k.p.a.)’. (Tak: Wyrok NSA z dnia 04.08.2011 r. (sygn. akt: I OSK 1397/10, publ.: CBOSA).
Dziękuję :)
elinka85
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x