opieka nad dzieckiem, nienależnie pobrane? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 lut 2018, 10:26

Witam, mam problem proszę o pomoc... Pan x pobierał świadczenie wychowawcze na córkę w okresie zasiłkowym 2016/2017. Nie prosiłam go wtedy o wyrok z takiej racji że nie bylło takiego obowiązku. Być może mój błąd. w tym roku przychodzi Pan x z wnioskiem na córkę, oczywiście proszę go o wyrok. Po dostarczeniu wyroku okazuje się, że to matka sprawuje opiekę a on ma zasądzone alimenty! Pracownik socjalny z naszego ośrodka przeprowadził wywiad z Panem x i faktycznie potwierdza, że tak się umówił z matką dziecka bo ona sama przekracza dochód. Wywiad został sporządzony również z matką, z którego jednoznacznie wynika, że to matka sprawuje opiekę nad dzieckiem. Proszę o pomoc co dalej... To, że Pan dostaje odmowę teraz to oczywiste. Ale co ze świadczeniem za poprzedni okres, czy jest to świadczenie nienależnie pobrane? Jak się do tego zabrać? Pozdrawiam
M_arzena
Praktykant
Od: 22 lis 2017, 13:12
Zajmuję się: SW, FA

Napisano: 02 lut 2018, 10:44

Wniosek powinien zawierać dane zgodne z prawdą, a prawda jest taka że to matka sprawuje opiekę i dzieci zamieszkują razem z matką, a zatem ojciec nie powinien wykazywać ich w składzie swojej rodziny. Pan będzie teraz musiał zwrócić pieniądze z odsetkami - tak właśnie powinno kończyć się wpisywanie we wniosku danych niezgodnych z prawdą.
Hippopotomonstro
Praktykant
Od: 21 wrz 2017, 19:51
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 02 lut 2018, 10:50

mam taką samą sytuację, tylko że pan ma nową rodzinę i pobierał świadczenie na 2 dziecko, a pierwsze mieszka z poprzednią żoną. Tamten okres ma do zwrotu i jeszcze zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 02 lut 2018, 11:52

Pan matki dziecka nie podawał do składu rodziny, tylko siebie i córkę ale to nie ma teraz jakiegoś większego znaczenia. czyli rozumiem wszczynam postępowanie? i procedura cała o nienależnie porbanych świadczeniach? pozdrawiam
M_arzena
Praktykant
Od: 22 lis 2017, 13:12
Zajmuję się: SW, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x