ponowne uchylenie juz uchylonej ROPS - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 01 lut 2018, 14:06

sprawa długa i zamotana, gdyż osoba wyjeżdżała i wracał kilka razy w okresie zasiłkowym.
pierwsze uchylenie obejmujący 1 miesiąc, bez problemów (wstecz), natomiast drugie było od momentu stwierdzenia ponownej koordynacji (maj).
Rops wydał swoją decyzję od maja.
Potem znów poszło zapytanie bo klient wrócił do kraju. ROPS zakończył postanowieniem koordynacje z lipcem i uchylił swoją decyzję przyznajacą z lipcem (oba pisma były u nas w połowie sierpnia).
W sierpniu klient znów wyjechał. ROPS ustali postanowieniem z grudnia, że od września znów zachodzi koordynacja.
I teraz chcą aby im wysłać decyzje uchylające świadczenie w okresach koordynacji.
z tego bałaganu wynika, że okresy te to np.: luty oraz maj - lipiec oraz wrzesień

Mają nasze decyzje uchylające, które były dosyłane: 1)na luty 2) od maja do chwili obecnej.

Jak mam uchylić uchyloną już decyzję??? Ja wiem, że w ustawie jest zapis o uchyleniu na okres zachodzenia koordynacji. Ale jak mam uchylić już uchyloną decyzję i to jeszcze w dwóch okresach. Jak to zrobić w systemie sygnity?.
:(
pytacz
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 13:58
Zajmuję się: początkujący

Napisano: 01 lut 2018, 15:15

nikt nie pomoże dobrą radą?
nie macie takich przypadków?
pytacz
Stażysta

Napisano: 01 lut 2018, 15:23

art. 154 kpa
rachela
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 21:58
Zajmuję się:

Napisano: 01 lut 2018, 15:40

rachela pisze:art. 154 kpa
"Uchylenie lub zmiana decyzji ostatecznej na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa
§ 1.
Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony.
§ 2.
W przypadkach określonych w § 1 właściwy organ wydaje decyzję w sprawie uchylenia lub zmiany dotychczasowej decyzji.
§ 3.
(uchylony)"
nie bardzo rozumiem
decyzję, która wydał mój ops mam uchylić. Decyzja ta przyznawała prawo do świadczenia.
Czyli uchylenie, które już zrobiliśmy mamy zmienić? I wydać decyzję zmieniającą okres uchylenia? a jak to w programie ogarnąć? Bo dodatkowo chyba jeszcze za sierpień my musimy wydać decyzje przyznającą.
niech ktoś jeszcze mi to sensownie "rozrysuje" bo słabo to ogarniam.
pytacz
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x