Opieka nad rodzicem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 mar 2015, 9:48

Rodzic ma 2 dzieci, które mieszkają obok matki, między sobą toczą walkę kto ma się opiekować rodzicem, na obecną chwilę już rodzicowi odłączono prąd i wodę a syn zgłasza się do OPS że mamy natychmiast załatwić sprawę bo rodzic ma zimno w mieszkaniu /jest osobą leżącą/. Bardzo proszę co w takim przypadku należy robić, jest to pierwsza moja taka sprawa.
mium

Napisano: 02 mar 2015, 11:40

Robisz wywiad u rodzica pod katem adekwatnej pomocy. Ustalasz dochod. Moze dochod owej matki znaczaco przewyzsza kryterium, matka jest okradana z kasy przez dzieci, a oplat nie ma komu juz zrobic i moze lekow wykupic?. Niech synek nie bedzie taki madry, bo w pierszej kolejnosci to dzieci sa zobligowane do pomocy a jak nie potrafia sie dogadac to nie znaczy, ze z marszu przejmujemy ich role. Warto z dziecmi pracowac, pomagac a nie ich wyreczac. Z nimi tez wywiady przeciez bedziesz robic pod katem mozliwosci pomocy. Idz na wywiad a potem ocen czego wlasciwie potrzeba tej kobiecie?. Moze to co mowi syn nie pokryje sie wcale z tym, co mowi jego matka.

Jak najbardziej Osrodek moze pomoc w sfinansowaniu podlaczenia pradu i ewentualnej zaleglosci, ale wszystko zalezy od tego jakiego rzedu jest to kwota?. Tylko czy to ma oznaczac, ze osrodek wezmie na siebie odpowiedzialnosc za inne rachunki za prad, bo dzieci nie beda ich pokrywac? niee. Po drugie moze sa inne alternatywne tansze mozliwosci ogrzania mieszkania anizeli pradowe?. Osoba lezaca prawdopodobnie wymaga pomocy w postaci uslug. Nawet jak nie ma wody moze ma studnie przed domem i opiekunka od uslug np gospodarczych moze ta wode przyniesc. Podlaczyc nie jest trudno, ale podlaczenie utrzymac juz tak.
Magda201

Napisano: 02 mar 2015, 11:45

Ta matko to chyba ma jakieś świadczenie?? kto je bierze?? jeżeli któreś z dzieci to dlaczego się nie opiekuje matką?? A jak nie biorą dzieci pieniędzy matki to oboje podać do sądu o alimenty na matką i dać jej usługi opiekuńcze. Ale myślę, że jak dzieci nie będą chciały płacić matce alimentów więc któreś dziecko się w końcu nią zajmie. A może matkę do DPSu?? Ja bym najpierw dzieci trochę postraszyła alimentami na matkę, DPSem czy usługami opiekuńczymi.
rrrr

Napisano: 02 mar 2015, 17:40

Otóż matka ma swoją rentę która wystarcza na jej potrzeby, przychodzi opiekunka na 2 godziny, problem jest w tym że rodzeństwo skłóciło się o opłaty za media i dziecko u którego mieszka matka odłączyła ją od energii i wody ciepłej, jest tylko zimna ale trudno umyć kogoś zimną wodą /matka ma dla siebie pokój z kuchnią/. Posiłki przynosi drugie dziecko i to ono opłacało energię, obecnie twierdzi, że od 2 miesięcy rachunki są tak wysokie że jest niemożliwością aby mama tyle zużyła energii. Mama nie chce pójść do DPS. Ja myślę, że skieruję sprawę do sądu i niech sąd rozstrzyga ten problem, ja nie będę się bawić w elektryka a matka musi mieć zapewnioną opiekę i koniec. Dzięki za wypowiedzi.
mium

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x