opieka naprzeminna
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
opieka naprzeminna
Jeśli rodzice naprzemiennie opiekują się dzieckiem to obydwoje mogą wpisać to dziecko w skład swoich rodzin.
Ale czy obydwoje dostają pełną kwotę? Czy należy ją jakoś dzielić?
Ale czy obydwoje dostają pełną kwotę? Czy należy ją jakoś dzielić?
Re: opieka naprzeminna
miesiąc dzielisz na ilość dni i tak przyznajesz ile dni dzieciak jest z matką a ile z ojcem i kwita
a czy uważacie, że naprzemienna dotyczy tylko spraw, w których sąd wyraźnie wskazał, że rodzice mają się naprzemiennie zajmować dzieckiem tj. tydzien u mamy tydzien u taty i tak dalej, czy tez dotyczy spraw, w ktorych nie pada słowo naprzemiennośc tylko np. sąd ustala ze dziecko jest powiedzmy we wtorki i czwartki oraz w co drugi weekend u ojca a przez reszte dni u matki ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
też mnie to zastanawia.
Aczkolwiek w wyrokach które posiadamy np. w FA często jest, że władza ojca ograniczona i widzenia ustalone na weekendy. No to jak ograniczona to raczej nie naprzemienna.
Aczkolwiek w wyrokach które posiadamy np. w FA często jest, że władza ojca ograniczona i widzenia ustalone na weekendy. No to jak ograniczona to raczej nie naprzemienna.
tak takale ja mowie o takich powiedzmy normalnych tatusiach gdzie po prostu sad dzieli opieke nad dzieckiem pomiedzy rodziami bo oni sie rozwodza i jak pislam dwa dni w tygodniu + co drugi weeeknd+ np. miesiac wakacji + tydzien ferii no i oczywisicie tata wywiazuje sie z placenia aliemntow (ale nigdzie nie pada słowo opieka naprzemienna). To ze rozwiedli sie rodzice nie zawsze znaczy ze ojciec przestaje wychowywac dziecko i co wtedy ?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
i to powinno być zawarte w wyroku. Weekendowe spotkania to nie jest opieka naprzemienna.W Polsce forma opieki naprzemiennej jest możliwa tylko w przypadku zgodnego wniosku rozwodzących się rodziców, przedstawienia przez nich porozumienia (tzw. planu wychowawczego) dotyczącego sposobu wykonywania władzy rodzicielskiej i utrzymywania kontaktów z dzieckiem oraz pozytywnej prognozy co do ich współdziałania w sprawach dziecka.
W większości wyroków napisane jest, że oboje rodzice sprawują opiekę nad dzieckiem, przy czym miejsce zamieszkania jest przy matce. I co wtedy ?
Dziecko mojego męża mieszka u nas 15 dni w miesiącu, ale wyroku o naprzemiennej nie ma, bo na to muszą wyrazić zgodę oboje rodziców.
Nie chodzi nawet o 500zł tylko czy takie dziecko może być w składzie rodzin obu?
Dziecko mojego męża mieszka u nas 15 dni w miesiącu, ale wyroku o naprzemiennej nie ma, bo na to muszą wyrazić zgodę oboje rodziców.
Nie chodzi nawet o 500zł tylko czy takie dziecko może być w składzie rodzin obu?
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
opieka naprzemienna jest nowe orzecznictwo, które weszło w życie w sierpniu 2015 ( chyba ) 

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Na szkoleniu mówili, że jak naprzemiennie to ten który pierwszy z rodziców złoży wniosek, a w przypadku gdy rodzice mają nowe rodziny to doliczają swoje wspólne dziecko do członka rodziny w jednej i drugiej,a 500 otrzyma jeden, więc albo się dogadają, albo ten kto pierwszy
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
to bardzo źle mówili ... Tom to ładnie napisał: W Polsce forma opieki naprzemiennej jest możliwa tylko w przypadku zgodnego wniosku rozwodzących się rodziców, przedstawienia przez nich porozumienia (tzw. planu wychowawczego) dotyczącego sposobu wykonywania władzy rodzicielskiej i utrzymywania kontaktów z dzieckiem oraz pozytywnej prognozy co do ich współdziałania w sprawach dziecka.gopi11 pisze:Na szkoleniu mówili
i musi to wynikać z wyroku sądu

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
Oprócz opieka naprzeminna - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dostałam środki na kwiecień
osoby samotne do 500+ bez alimentów
praca 500+
wzór uchwały
rejestracja do GIODO
zarządzenie burmistrza zamiast uchwały rady !!!!
rozdzielczośc majątkowa malzonków
dostaliśmy juz kase na wdrożenie
to było do przewidzenia za szybko ta ustawa została
no to ładnie druki z błędami ustawodawcy
ja bym na waszym miejscu wstrzymała się
500 + Jednolity rzeczowy wykaz akt
500+ a piecza zastępcza
w drukach na św. -wychowawcze są błędy