osoby samotne do 500+ bez alimentów
osoby samotne do 500+ bez alimentów
nie mam wyroku alimentacyjnego czy bedze mie sie przysgiwac 500+
dostaje dobrowolnie do reki
Re: osoby samotne do 500+ bez alimentów
Oczywiście, że nie trzeba.
Będą za to potrzebne dochody ojca dziecka.
Definicje z 500+ nie różnią się niczym od definicji z ŚR.
Jeśli ktoś myśli, że książeczka z Ministerstwa jest wykładnią prawa to jest w błędzie.
Definicja RODZINY się pokrywa ze świadczeniami.
Macie wspólne dziecko i nie ma alimentów? Tzn, że je wychowujecie razem/wspólnie.
Więc bierzemy dochody wszystkich członków rodziny.
Będą za to potrzebne dochody ojca dziecka.
Definicje z 500+ nie różnią się niczym od definicji z ŚR.
Jeśli ktoś myśli, że książeczka z Ministerstwa jest wykładnią prawa to jest w błędzie.
Definicja RODZINY się pokrywa ze świadczeniami.
Macie wspólne dziecko i nie ma alimentów? Tzn, że je wychowujecie razem/wspólnie.
Więc bierzemy dochody wszystkich członków rodziny.
tylko zauważ że jest jeszcze jedna definicja - osoba samotnie wychowująca dziecko.
która de facto również pokrywa się z ustawą o świadczeniach rodzinnych...
ciekawe rzeczy opowiadacie ....
zobaczymy wszystko w praniu jak wyjdzie .... i jak posypią się odwołania bo ktoś ustawę o 500 plus traktuje na równi z ustawą o świadczeniach rodzinnych .....
zobaczymy wszystko w praniu jak wyjdzie .... i jak posypią się odwołania bo ktoś ustawę o 500 plus traktuje na równi z ustawą o świadczeniach rodzinnych .....
- mała mii
- Podinspektor
- Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...
- Kontakt:
Jogii pisze:nie mam wyroku alimentacyjnego czy bedze mie sie przysgiwac 500+

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
Julian Tuwim
Dokładnie.
Na końcu definicji osoby samotnie wychowującej jest po przecinku zapis "chyba, że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem".
Przykro mi, ale jeśli dziecko w akcie urodzenia ma wpisane mamusie i tatusia i oboje są znani z imienia i nazwiska to domyślnie wychowują to dziecko wspólnie i definicja osoby samotnie wychowującej nie ma tutaj zastosowania.
Jeśli nie wychowują wspólnie to wtedy mamusia/tatuś idzie po alimenty, żeby mieć na wychowanie bobasa.
Brak alimentów= są razem i należy traktować ich jako rodzinę (zgodnie z jej definicją).
Zawsze tak było i tak zostanie.
Ktoś się w ministerstwie pospieszył i lekko zagalopował z tym podręcznikiem.
Zresztą to normalne, że tam na górze pracują ludzie bez pojęcia o czymkolwiek.
Gdyby traktować pannę z dzieckiem uznanym, za osobę samotnie wychowującą, to można by sobie odpuścić w ogóle instytucję małżeństwa.
Nikt by tego nie robił, bo po co?
Na końcu definicji osoby samotnie wychowującej jest po przecinku zapis "chyba, że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem".
Przykro mi, ale jeśli dziecko w akcie urodzenia ma wpisane mamusie i tatusia i oboje są znani z imienia i nazwiska to domyślnie wychowują to dziecko wspólnie i definicja osoby samotnie wychowującej nie ma tutaj zastosowania.
Jeśli nie wychowują wspólnie to wtedy mamusia/tatuś idzie po alimenty, żeby mieć na wychowanie bobasa.
Brak alimentów= są razem i należy traktować ich jako rodzinę (zgodnie z jej definicją).
Zawsze tak było i tak zostanie.
Ktoś się w ministerstwie pospieszył i lekko zagalopował z tym podręcznikiem.
Zresztą to normalne, że tam na górze pracują ludzie bez pojęcia o czymkolwiek.
Gdyby traktować pannę z dzieckiem uznanym, za osobę samotnie wychowującą, to można by sobie odpuścić w ogóle instytucję małżeństwa.
Nikt by tego nie robił, bo po co?
A nie są na równi?gasiak pisze:ciekawe rzeczy opowiadacie ....
Od kiedy ustawa 500+ jest ważniejsza od ustawy o ŚR?

Podnieta na całego widzę tym 500.
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
u mnie równieżmała mii pisze:Jogii pisze:nie mam wyroku alimentacyjnego czy bedze mie sie przysgiwac 500+
dostaje dobrowolnie do rekiprzyjdż do mnie, u nas dostaniesz bez zasadzonych alimentów- jesli nie wychowujesz wspólnie z ojcem dziecka

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Oprócz osoby samotne do 500+ bez alimentów - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
druki w wordzie
500 a dom dziecka
pytanko:)
500+, a rozwód rodziców w toku
500+
dochód z działalności gospodarczej wykazywać z
dochód zryczałtowany wykazywac wraz z
dostałam środki na kwiecień
praca 500+
wzór uchwały
rejestracja do GIODO
zarządzenie burmistrza zamiast uchwały rady !!!!
rozdzielczośc majątkowa malzonków
dostaliśmy juz kase na wdrożenie
opieka naprzeminna
to było do przewidzenia za szybko ta ustawa została