opieka spoleczna - Wzory pism

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 26 gru 2010, 10:30

Witam
chciała bym się dowiedzieć gdzie i do kogo mogę się zwrócić o pomoc lub może jest ktoś kto może mi pomóc w mojej sytuacji mianowicie.Zawsze wiem o tym,że jestem oszukiwana przez Ośrodek Pomocy Społeczny,ale teraz to już przeszło wszystkie moje oczekiwania,gdyż w tym roku jak w żadnym nie dość,że nie otrzymałam żadnej pomocy na święta to też nie wypłacono mi nawet renty socjalnej gdyż ja należę już od 1996 do opieki społecznej(od czasu kiedy miałam wypadek samochodowy), Kiedy przyszła do mnie pani z opieki zapytałam co ja mam mieć na święta i jak mam przeżyć bez nawet pieczywa nie mówiąc już o reszcie jedzenia,wówczas powiedziała mi moja opiekunka że nie ma żadnych już pieniędzy w kasie . I>T>D Może jest ktos kto mi odpowie na moje pytanie
~ewa

Napisano: 26 gru 2010, 10:49

Ewo, Pomoc Społeczna nie zajmuje się rentami socjalnymi, które wypłaca ZUS. Masz zapewne na myśli zasiłek stały. Spójrz w decyzje i masz tam zapewne zapis o dacie wypłaty tego świadczenia. A może skończyła się ważność Twojego orzeczenia?Jesteś rozgoryczona brakiem pieniędzy, ale zbyt mało danych podajesz. Zapewne działania Pomocy Społecznej nie są zamierzone na Twoją niekorzyść. Czy ubiegałaś się o pomoc? Kiedy złożyłaś podanie? Jakiej pomocy oczekiwałaś? Jaka jest Twoja sytuacja rodzinna?
Co rozumiesz pod pojęciem \"...wiem o tym, że jestem oszukiwana przez OPS...\"
~Zyta

Napisano: 26 gru 2010, 11:03

Pisze Pani, że w grudniu nie wypłacono renty socjalnej - takiego świadczenia nie wypłaca Ośrodek Pomocy Społecznej, tylko ZUS. Chodzi prawdopodobnie o wypłatę zasiłku stałego? Jego wstrzymanie może nastąpić z powodu utraty prawa do pobierania: wygasł termin orzeczenia stopnia niepełnosprawności lub przekroczone zostało kryterium dochodowe. Pisze Pani, że opiekunka - prawdopodobnie pracownik socjalny odwiedziła Panią w domu przed świętami w ramach wywiadu środowiskowego i zostawiła bez pomocy tj. nie udzieliła pomocy finansowej na żywność lub nie przekazała żywności. Widocznie miała podstawy do takiej decyzji. Ustawa o pomocy społecznej nie przewiduje jakiejś szczególnej formy pomocy finansowej na zorganizowanie świąt. W wielu Ośrodkach Pomocy Społecznej dla części klientów wydawane są jednak paczki żywnościowe dla osób będących w trudnej sytuacji życiowej. Zasobniejsze gminy mogą pozwolić sobie na zwiększoną wypłatę zasiłków celowych na żywność nie jest to jednak zadanie obowiązkowe. Pomocy w formie żywności udzielają również organizacje pozarządowe: stowarzyszenia, fundacje. Jeśli uważa Pani, że została oszukana proponuję porozmawiać z Kierownikiem/Dyrektorem Ośrodka lub złożyć w tej sprawie stosowne pismo w sekretariacie Ośrodka.
~pracownik socjalny

Napisano: 26 gru 2010, 12:00

To smutne, ewa bardzo negatywnie ocenia ops, twierdzi, że jest oszukiwana (w jaki sposób?), nie dostrzega niczego dobrego w działaniach pomocy społecznej...
Ewo, nikt Ci tutaj nie udzieli odpowiedzi, bo nie znamy Twojej sytuacji.Jedynie kierownik ops, tam złóż skargę, jesli uważasz, że dzieje Ci się krzywda i tam uzyskasz odpowiedź.
~Julka

Napisano: 26 gru 2010, 17:42

Witam po prostu zapomniałam dodać ,że ja jestem już na zasiłku stałym od 1996roku do dnia 2015 roku mam przyznany zasiłek stały i po prostu u mnie w mojej dzielnicy jest bardzo nie przystępna pani dyrektor dlatego nie wiem gzie się zwrócić o poradę i nawet jak napisać takie podanie.Jednak muszę też zaznaczyć,iż uważam,że ze strony mojej opiekunki to już było szczyt wszystkiego gdy zaproponowała mi 10 zł od siebie na święta, jak będę miała to jej wtedy mogę oddać. naprawdę było mi bardzo przykro z tego powodu co nie przeczę że w dalszym ciągu jest mi przykro gdyż jeszcze takich smutnych świąt to nie miałam bo choć miałam w święta chociaż skromnie ale zawsze wiedziałam że są święta,a w tym roku to nawet i choinki nie ubierałam aby nie myśleć o tym że są święta.
POZDRAWIAM
~ewa

Napisano: 26 gru 2010, 21:02

daj psowi palec...zażąda całej reki----ludzie sie juz nauczyli brac...ops w danej sytuacji musi pomóc i wydac ewentualnie decyzje negatywna od której mozna odpowiednio sie odwołac co jest napisane w decyzji bez względu na charakter pani dyrektor
~samotna

Napisano: 27 gru 2010, 10:05

A wiecie dlasczego?:?\"???? bo przyzwyczaili się , że wszystko za nich jest robione!! \"ona należy\"\" do opieki społecznej!!! Obchodzimy sie z nimi jaqk z jajkami a oni i tak ze wszystkiego są niezadowoleni!!!
Powinno byc jak w USA i wtedy będą wiedzieć co się \"należy\". JaK BIERZEMY WSZYSTKO OD AMERYKANÓW TO I POMOC SPOŁECZNĄ TEŻ\' Tam nikt nie mówi że mu się należy i tak nie wyzywa jak u nas. WSZYSCY WIEMY JAK JEST i może należy wreszcie o tym mówić GŁOŚNO!!!!!!!
~pracownik

Napisano: 27 gru 2010, 10:43

Racja!
ewa nawet choinki nie ubrała ! Jej wybór !
Propozycja \"opiekunki\" (jakiej opiekunki?) pożyczki 10 zł. to dla ewy szczyt wszystkiego ! A gdzie Twoja rodzina ewo!!!
Poza tym jakiś ten post jakby \"na podpuchę\"
~MARTA

Napisano: 27 gru 2010, 10:55

to jest właśnie postawa świadczeniobiorców zasiłków stałych - oni mają \"rentę\" z \"opieki\" i koniec, im się NALEŻY
~Iwona

Napisano: 27 gru 2010, 12:14

Pani Ewo. Od dawna korzysta pani z pomocy społecznej i jeszcze ma pani jakieś żale?
Proszę się wziąść w końcu za jakąś pracę!!! jak widać z obsługą internetu nie ma pani problemu a i na klawiaturce też pani pisze.
Niech poszuka pani sobie jakiejś pracy chałupniczej ( składanie długopisów itp...) a wtedy bedą pieniążki na święta i nietylko.
~...

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x