OPIEKA WYTCHNIENIOWA - Wsparcie kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 26 sty 2017, 14:25

O co chodzi z tą opieką wytchnieniową, nie byłam jeszcze na szkoleniu a ludziska już o to pytają. Wnioskuje że mnie to nie dotyczy.
ToJaToJa

Napisano: 27 sty 2017, 9:14

Dotyczy jeśli jesteś pracownikiem socjalnym:-) albo kierownikiem OPS-u;-)
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 27 sty 2017, 15:27

:lol: Jestem przy ZR a tak w kilku słowach o co chodzi z tym wytchnieniowym, nas pytają bo pracownicy socjalni nic nie wiedzą.
ToJaToJa

Napisano: 27 sty 2017, 15:43

No widzisz. Ja też jestem pracownikiem ds. śr, św. i św. z FA, a przeczytałam ustawę "Za życiem" i wszystkie inne akty wykonawcze do tego dość skomplikowanego tworu.

Opieka wytchnieniowa jest dla osób/opiekunów niepełnosprawnych, w których rodzinie dochód nie przekracza 1200,00 zł miesięcznie. Dziecko legitymuje się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami:
konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji oraz osób niepełnosprawnych ze znacznym stopniem niepełnosprawności.

Taka osoba może złożyć wniosek do kierownika OPS-u (spełniająca powyższe kryteria) o zapewnienie opieki wytchnieniowej jej dziecku. Bo ona chce... załatwić sprawę dnia codziennego, iść do pracy, odpocząć:-) I Kierownik przesyła wniosek do PUP, a PUP działa dalej. Taki opiekun może skorzystać rocznie ze 120 godzin opieki nad swoim dzieckiem, za które zapłaci budżet państwa (nie więcej niż 20 zł na godzinę, ale gdzieś znalazłam info, że w ramach robót ma to być 8 zł na godzinę).

Niech sobie socjalni poczytają:-)
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 27 sty 2017, 15:57

Bardzo dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie.
ToJaToJa

Napisano: 29 sty 2017, 20:27

Ale gdzie o tym piszą, podajcie link proszę.
Marika we

Napisano: 02 lut 2017, 12:18

UCHWAŁA Nr 160 RADY MINISTRÓW z dnia 20 grudnia 2016 r. w sprawie programu kompleksowego wsparcia dla rodzin "Za życiem" - M.P.2016.1250
załącznik nr 1
Priorytet III
3.1. Opieka wytchnieniowa
m_alaczek
Stażysta
Od: 07 lis 2016, 11:54
Zajmuję się: ST/DM

Napisano: 07 lut 2017, 15:34

w załączniki do uchwały - terminarzu- jest napisane ,ze od lipca 2017r. ma zacząć działać:)
zuzka

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x