Mam dylemat.Czy te70% uczestników w ramach Aoon musi mieć niepełnosprawność sprzeżona, czy te 70% stanowią osoby że stopniem znacznym.Prosze o pomoc bo już się pogubilam
Ja mam tylko ewidencję, ale też się zastanawiam czy musi być umowa na korzystanie z prywatnego auta.Jeszcze mnie nurtuje czy asystenci powinni mieć badania lekarskie i szkolenie bhp?
My podpisaliśmy z asystentami umowy o korzystanie z samochodu prywatnego do celów służbowych.
Panie Pawle mam jeszcze jedno pytanko...
Jest 360 godzin w roku dla osób o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności
Jeżeli zaczynamy od maja... to obliczyć godziny proporcjonalnie czy możemy wykorzystać te 360 godzin ?
Program mówi, jaki jest limit roczny godzin, niezależnie kiedy rozpocznie się realizację.
Zakup środków ochrony osobistej oraz dojazd własnym/innym środkiem transportu, np. taksówką, asystentów w związku z wyjazdami, które dotyczą realizacji usług wymienionych w treści Programu „Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej”- edycja 2022 może być realizowany w terminie do 30. dnia od daty odwołania ogłoszonego w dniu 20 marca 2020 r. stanu epidemii na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej z powodu zakażeń wirusem SARS-CoV-2.
Według tego zapisu za przejazdy taksówką też nie będziemy zwracać kosztów. Jak rozmawiałam z osobą z UW to mówiła, że wystosowali pismo do ministra żeby zwracać koszty również w stanie zagrożenia epidemicznego ale na razie nie mają odpowiedzi. Co do monitoringu to u nas raz na kwartał pracownicy socjalni jadą do uczestników i z tej wizyty robią notatkę.
Robicie aneksy do umów w związku z przedłużeniem utrzymania kwalifikowania kosztów związanych z zakupem środków ochrony osobistej oraz dojazdu własnym środkiem transportu do 31 grudnia?