Opieka wytchnieniowa i Asystent osoby niepełnosprawnej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 lis 2022, 22:23

Witam serdecznie

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu. Mianowicie sprawa wygląda następująco. Rodzice niepełnosprawnego dziecka korzystali w bieżącym roku z opieki wytchnieniowej. Chcieli się teraz ubiegać o asystenta osoby niepełnosprawnej dla swojego dziecka ( dziecko samo nie może się starać ze względu na swoją niepełnosprawność ). Rodzice otrzymali jednak odpowiedź, że w ciągu jednego roku nie można korzystać z opieki wytchnieniowej i asystenta ( albo z asystenta, albo z opieki ). Proszę mi powiedzieć, czy to prawda, że korzystanie z opieki wytchnieniowej w jednym roku wyklucza korzystanie z asystenta? Czy jest na to jakaś podstawa prawna?

Będę wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania.
wskers
Praktykant
Od: 02 lis 2022, 22:14
Zajmuję się: Nie pracuję

Napisano: 04 lis 2022, 14:39

Już uzyskałem odpowiedź z wiarygodnych źródeł. Temat można zamknąć.
wskers
Praktykant

Napisano: 04 lis 2022, 15:50

Podziel się z wiedzą. Tez chcę wiedzieć
ecomet3
Stażysta
Od: 04 lip 2017, 18:59
Zajmuję się: aaa

Napisano: 04 lis 2022, 18:02

Odpowiedź jest taka, że można korzystać w ciągu jednego roku z OW i AOON, tylko nie można korzystać w jednym czasie. Przykład. Rodzice osoby niepełnosprawnej korzystają z usługi opieki wytchnieniowej w godzinach 10 - 14, tak więc asystent osoby niepełnosprawnej musi zakończyć swoją pracę DO godziny 10 albo zacząć OD godziny 14. Moje zapytanie dotyczyły edycji 2023 AOON.
wskers
Praktykant

Napisano: 03 sty 2023, 8:40

wskers pisze:
04 lis 2022, 18:02
Odpowiedź jest taka, że można korzystać w ciągu jednego roku z OW i AOON, tylko nie można korzystać w jednym czasie. Przykład. Rodzice osoby niepełnosprawnej korzystają z usługi opieki wytchnieniowej w godzinach 10 - 14, tak więc asystent osoby niepełnosprawnej musi zakończyć swoją pracę DO godziny 10 albo zacząć OD godziny 14. Moje zapytanie dotyczyły edycji 2023 AOON.
Czy odpowiedź była bezpośrednio z urzędu wojewódzkiego? Również zadałam to pytanie, czy w edycji 2023 uczestnik programu może korzystać jednocześnie z innych form wsparcia (oczywiście w różnych godzinach), jednak odpowiedzi nadal nie uzyskałam...
no_name
Praktykant
Od: 08 cze 2022, 9:03
Zajmuję się: AOON

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x