opiekun prawny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 gru 2013, 10:28

może pobierać alimenty na dziecko jakie dokumenty czy tak samo jak rodzic : wyrok z sadu zasądzający alimenty , zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji, dochody wiadomo skarbówka itd akty urodzenia i dowód osobisty czy dobrze myślę
~karolina

Napisano: 03 gru 2013, 10:44

art. 9 ust. 12. W przypadku gdy prawo do świadczeń ustala się osobie uprawnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego, ustalając dochód, uwzględnia się tylko dochód osoby uprawnionej.
- tylko taka różnica jest
~Jagoda

Napisano: 03 gru 2013, 10:58

dzieki jagoda o tym też wiedziałam ale dzieki ze mnie upewniłaś bo w tym okresie to warjuje
~karolina

Napisano: 03 gru 2013, 11:01

a jeszcze jedno jak osoba uprawniona staje sie pełnoletnia to sama na siebie składa wniosek
~karolina

Napisano: 03 gru 2013, 11:23

jak nie jest ubezwłasnowolniona i nie posiada opiekuna prawnego to tak
~Jagoda

Napisano: 03 gru 2013, 11:37

a jak wnioskodawczyni na FA jest ubezwłasnowolniona i posiada wyznaczonego opiekuna prawnego, ten opiekun ma dochód i ubezwłasnowolniona ma dochód?
~~gra

Napisano: 03 gru 2013, 12:51

no wiec kwestia jest taka ze ta osoba jest w rodzinie zastępczej w pieczy czyli fa w tej chwieli sie nie należą ale ma być zmiana ze będzie mieć teraz opiekuna prawnego i chwili kiedy będzie pełnoletnia sama na siebie fa może brać jak będzie się uczyć
~karolina

Napisano: 03 gru 2013, 13:17

a gdy matka osoby uprawnionej jest opiekunem prawnym pełnoletnniego ubezwłasnowolnionego syna to czy mam ją liczyć do dochodu czy samego syna???
~Jola

Napisano: 03 gru 2013, 15:18

dochody tylko syna w składzie rodziny bedzie też matka - tyle ze bez dochodow
~Jagoda

Napisano: 03 gru 2013, 17:00

dzięki tez tak myślałam
~Jola

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x