opiekun prawny a matka dziecka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 15 lut 2019, 13:26

do tej pory na matkę dziecka jako przedstawiciela ustawowego była wydana decyzja na ZP. Jak dziecko osiągnęło pełnoletność jest już ubezwłasnowolnione. Opiekunem prawnym jest nie matka tylko ojciec. Czy powinnam uchylić decyzję na matkę i przyznać na ojca?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 13:31

zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem dziecka więc pewnie w sentencji masz napisane, że przyznajesz dziecku ... ja bym nie ruszała tylko wpięła postanowienie do teczki
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 13:42

to trochę mam zagmatwane, to jak powinnam wydać decyzję zmieniającą ZP w listopadzie 2018 r.? Dziecko ma ukończone 18 lat ale jest uzezwłanowolnione i nadal w adresacie matkę?
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 14:18

Beatris pisze:to trochę mam zagmatwane, to jak powinnam wydać decyzję zmieniającą ZP w listopadzie 2018 r.? Dziecko ma ukończone 18 lat ale jest uzezwłanowolnione i nadal w adresacie matkę?
a w listopadzie był już opiekun prawny?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 14:22

tak, w listopadzie był już opiekun prawny
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 14:34

Beatris pisze:tak, w listopadzie był już opiekun prawny
jeżeli o tym widziałaś to powinnaś w decyzji to uwzględnić (różnie w różnych ośrodkach wygląda adresowanie decyzji przy małoletnich) jeżeli dowiedziałaś się po, to data wpływu na decyzji i do teczki
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 14:50

wiedziałam w listopadzie i umknęło mi to i wydałam na matkę. A jak powinnam uwzględnić to w decyzji?
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 14:56

ja np piszę dane rodzica jako adresata, pod spodem: przedstawiciel ustawowy małoletniego .....
inni piszą jako adresata nieletnie dziecko a pod spodem reprezentowany przez: ....
i w momencie zmiany decyzji mogłaś już uwzględnić nowego opiekuna prawnego ale ja bym szat tu nie darła bo zp jest świadczeniem dziecka .... chyba, że rodzicom się to nie podoba
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2019, 15:04

bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie i wyczerpującą odpowiedź. Nie do końca mam sprawy z ZP wzorowo prowadzone...
Np dziś dzwoniłam do Pani, która występowała w 2006 r. o ZP na syna jak był już pełnoletni i cały czas są wypłaty.Na wniosku o ZP w 2006 r. podpisana jest ta Pani a na dowodzie osobistym dziecka jest adnotacja: "podpis niemożliwy". Ta Pani nie ubezwłasnowolniła dziecka ani nie ma zamiaru tego zrobić bo w innych instytucjach gdzie ubiega się o jakąś pomoc dla syna honorują odcisk palca. A ja teraz nie wiem co zrobić. wypłacam ZP nadal. Wniosek z 2006 podpisała matka.
Beatris
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x