opiekun prawny a matka dziecka
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
opiekun prawny a matka dziecka
do tej pory na matkę dziecka jako przedstawiciela ustawowego była wydana decyzja na ZP. Jak dziecko osiągnęło pełnoletność jest już ubezwłasnowolnione. Opiekunem prawnym jest nie matka tylko ojciec. Czy powinnam uchylić decyzję na matkę i przyznać na ojca?
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: opiekun prawny a matka dziecka
zasiłek pielęgnacyjny jest świadczeniem dziecka więc pewnie w sentencji masz napisane, że przyznajesz dziecku ... ja bym nie ruszała tylko wpięła postanowienie do teczki
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
to trochę mam zagmatwane, to jak powinnam wydać decyzję zmieniającą ZP w listopadzie 2018 r.? Dziecko ma ukończone 18 lat ale jest uzezwłanowolnione i nadal w adresacie matkę?
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a w listopadzie był już opiekun prawny?Beatris pisze:to trochę mam zagmatwane, to jak powinnam wydać decyzję zmieniającą ZP w listopadzie 2018 r.? Dziecko ma ukończone 18 lat ale jest uzezwłanowolnione i nadal w adresacie matkę?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak, w listopadzie był już opiekun prawny
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jeżeli o tym widziałaś to powinnaś w decyzji to uwzględnić (różnie w różnych ośrodkach wygląda adresowanie decyzji przy małoletnich) jeżeli dowiedziałaś się po, to data wpływu na decyzji i do teczkiBeatris pisze:tak, w listopadzie był już opiekun prawny
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
wiedziałam w listopadzie i umknęło mi to i wydałam na matkę. A jak powinnam uwzględnić to w decyzji?
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ja np piszę dane rodzica jako adresata, pod spodem: przedstawiciel ustawowy małoletniego .....
inni piszą jako adresata nieletnie dziecko a pod spodem reprezentowany przez: ....
i w momencie zmiany decyzji mogłaś już uwzględnić nowego opiekuna prawnego ale ja bym szat tu nie darła bo zp jest świadczeniem dziecka .... chyba, że rodzicom się to nie podoba
inni piszą jako adresata nieletnie dziecko a pod spodem reprezentowany przez: ....
i w momencie zmiany decyzji mogłaś już uwzględnić nowego opiekuna prawnego ale ja bym szat tu nie darła bo zp jest świadczeniem dziecka .... chyba, że rodzicom się to nie podoba
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie i wyczerpującą odpowiedź. Nie do końca mam sprawy z ZP wzorowo prowadzone...
Np dziś dzwoniłam do Pani, która występowała w 2006 r. o ZP na syna jak był już pełnoletni i cały czas są wypłaty.Na wniosku o ZP w 2006 r. podpisana jest ta Pani a na dowodzie osobistym dziecka jest adnotacja: "podpis niemożliwy". Ta Pani nie ubezwłasnowolniła dziecka ani nie ma zamiaru tego zrobić bo w innych instytucjach gdzie ubiega się o jakąś pomoc dla syna honorują odcisk palca. A ja teraz nie wiem co zrobić. wypłacam ZP nadal. Wniosek z 2006 podpisała matka.
Np dziś dzwoniłam do Pani, która występowała w 2006 r. o ZP na syna jak był już pełnoletni i cały czas są wypłaty.Na wniosku o ZP w 2006 r. podpisana jest ta Pani a na dowodzie osobistym dziecka jest adnotacja: "podpis niemożliwy". Ta Pani nie ubezwłasnowolniła dziecka ani nie ma zamiaru tego zrobić bo w innych instytucjach gdzie ubiega się o jakąś pomoc dla syna honorują odcisk palca. A ja teraz nie wiem co zrobić. wypłacam ZP nadal. Wniosek z 2006 podpisała matka.
Oprócz opiekun prawny a matka dziecka - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
czy zmieniło się coś opiekuńczych?
zł za zł na 2 miesiące w czasie trwania okresu asiłkowego? c
zawiadonienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa niealim
czy darowiznę wliczamy do dochodu
dodatek z tytułu dojazu - czy się należy
Świadczenia rodzinne a pobyt w Młodzieżowym Ośrodku Wychowaw
KRUS odmawia zwrotu zasiłku pielęgnacyjnego
Uchylona decyzja zasiłek pielęgnacyjny koordynacja
ŚP taki przypadek i proszę o pomoc
ile czasu ważne jest zaświadczenie lekarskie do becikowego?
Świadczenie pielęgnacyjne- czy robicie wywiad?
staż z caritasu wliczamy do dochodu rodziny
Zasiłek pielęgnacyjny u nas i w innym OPS jednocześnie
Jaki skład rodziny po zaprzeczeniu ojcostwa?
świadczenie pielęgnacyjne i specjalny zasiłek opiekuńczy
szkoła policealna - czy należy się zasiłek