opiekun prawny a nieletnia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 25 sty 2016, 14:19

sluchajcie jak matka dziecka jest nieletnia i jej dziecko ma ustanowionego opiekuna prawnego w osobie babki tego małego dziecka to składa wniosek o rodzinne??? wg ustawy moga ubiegac sie rodzice, jeden z rodziców albo opiekun prawny. Z tego wynika, ze ta nieletnia moglaby zlozyc wniosek za zgoda przestawiciela ustawowego i wcale nie musi tego robic opiekun prawny
Czy ja dobrze mysle czy jest tu cos do wyjasnienia???
ona20

Napisano: 25 sty 2016, 15:17

ktoś, coś ???
ona20

Napisano: 25 sty 2016, 16:16

Opiekun prawny nie może, jedynie faktyczny a to nie to samo
mm5

Napisano: 25 sty 2016, 19:33

ona20 pisze:sluchajcie jak matka dziecka jest nieletnia i jej dziecko ma ustanowionego opiekuna prawnego w osobie babki tego małego dziecka to składa wniosek o rodzinne??? wg ustawy moga ubiegac sie rodzice, jeden z rodziców albo opiekun prawny. Z tego wynika, ze ta nieletnia moglaby zlozyc wniosek za zgoda przestawiciela ustawowego i wcale nie musi tego robic opiekun prawny
Czy ja dobrze mysle czy jest tu cos do wyjasnienia???
dobrze myslisz :) i nie ma czego wyjasniac :) nieletnia jest matka i moze dostac swiadczenie rodzicielskie na swoje dziecko jesli nie ma prawa do zasilku macierzynskiego i sprawuje osobista opieke nad dzieckiem
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2016, 21:23

1. Opiekun prawny jak najbardziej może...wtedy w składzie rodziny jest tylko dziecko będące pod opieką prawno
ale
2. nieletnia matka tez może, wtedy ubiega się też o dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka (bo ojciec dziecka jest w akcie nieznany).I to jest bardziej korzystne tylko wniosek podpisuje opiekun prawny
Ania gops

Napisano: 26 sty 2016, 8:50

jak nieletnia złożyła wniosek o św.rodzicielskie i podpisuje wniosek i ona i jej przedstawiciel ustawowy(matka) to decyzję wydaję na nieletnią reprezentowaną przez przedstawiciela ustawowego?tak?
justa84

Napisano: 26 sty 2016, 8:55

tak
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 sty 2016, 8:59

dziekuję, obawiałam się, ze system może mi coś nie przyznać.
justa84

Napisano: 26 sty 2016, 10:19

dzieki za odpowiedzi, nie wiem czemu moj radca uwaza zupelnie inaczej, twierdzi ze jak na dziecko (to nowo narodzone) jest opiekun prawny ustanowiony to juz jego biologiczna matka nie moze sie ubiegac o swiadczenie rodzicielskie,
ona20

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x