opiekun prawny dla osoby w DPS płatny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 17 gru 2015, 15:02

w dniu 8 grudnia wpłynął do nas wniosek na ZP z DPS, gdzie przebywa osoba niepełnosprawna, która ponosi opłatę za pobyt. Wnioskodawcą jest opiekun prawny z mojej gminy. Kto bedzie adresatem decyzji: osoba niepełnosprawna reprezentowana przez opiekuna prawnego i adres opiekuna prawnego czy niepełnosprawnej osoby???? Ma ktoś moze wzór takiej decyzji??? Jak w systemie rozbić swiadczenia 70% dla DPS, 30% dla niepełnosprawnej???
poprzedni opiekun prawny miał uchyloną decyzję od 01.10.2015 r. czy ja mogę wyrównać za X-XI czy przyznaję od dnia złożenia wniosku u nas???
kasia7

Napisano: 17 gru 2015, 15:11

-na pewno przyznajesz od miesiąca złożenia wniosku u Ciebie
-a gdzie ustawa daje Ci prawo albo chociaż możliwość do dzielenia zasilku pielęgnacyjnego na kawałki ????? wypłacasz całość osobie uprawnionej.
....

Napisano: 17 gru 2015, 15:14

mam pismo opiekuna prawnego o podział zp na dwa konta
kasia7

Napisano: 17 gru 2015, 15:16

a jak byś miała takie pismo żeby zasiłki rodzinne przelać na jedno konto a dodatki do zas. rodzinnego na inne to też tak zrobisz??????

ignoruję takie pisma... zasiłek pielęgnacyjny jest niepodzielny-tzn albo wypłacasz calość albo nic
...

Napisano: 17 gru 2015, 15:23

wiem że niektóre ośrodki dzielą wypłaty w przypadku osoby w DPS, tylko nic nie znalazłam na ten temat w ustawie. ZUS też podzielił rentę socjalną na DPS i dla tej osoby...(mam decyzje)
kasia7

Napisano: 17 gru 2015, 15:28

a co Ciebie obchodzą inni albo ZUS???? masz ustawę i rób tak żeby było zgodnie z prawem-odpowiadasz za swoje sprawy , swoje decyzje.....ze wszystkich odstępstw TY sie będziesz tłumaczyć a nie ZUS...

mam u siebie dwa DPS-y i dużo zasiłków piel....... wszystkie wypłacam w calości na wskazane konto a DPS sobie rozdziela, w ramach pobierania odpłatnośći za pobyt - po to ma swoją księgowość
~o~

Napisano: 17 gru 2015, 15:33

ok, a możesz odp na pozostałe pytania
kasia7

Napisano: 17 gru 2015, 15:42

przyznajesz od miesiąca złożenia wniosku u Ciebie

decyzja- zależy na jakim programie pracujesz..... u mnie decyzję wydaję opiekunowi prawnemu i przyznaję na osobę uprawnioną czyli niepełnosprawnego ......w uzasadnieniu daj ze dwa zdania coby nie było wątpliwości czyje to świadczenie, powołaj sie na decyzję sądu o ustanowieniu opiekuna prawnego osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej
~o~

Napisano: 17 gru 2015, 15:56

czyli nadawcę wpisuję opiekuna prawnego i jemu wysyłam decyzje czy zaznaczam coś że to opiekun prawny???
kasia7

Napisano: 17 gru 2015, 16:00

najlepiej napisz na jakim programie pracujesz i ktoś kto ma taki sam podpowie ..... u mnie nie ma nadawcy.... :D :D :D ... ale opiekuna prawnego trzeba odhaczyć bo mam opcję pokrewieństwa
~o~

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x