Mam sytuację, że na zaświadczeniu sądowym opiekunem osoby ubezwłasnowolnionej z mojego powiatu jest córka, która zamieszkuje w innym powiecie. Gdzie opiekun składa wniosek o dofinansowanie pieluchomajtek? Do PCPR w miejscu zamieszkania osoby ubezwłasnowolnionej czy w miejscu zamieszkania opiekuna?
A mając taką sytuację że dziecko zamieszkuje z matką na terenie mojego powiatu (rodzice po rozwodzie) a ojciec mieszka w innym powiecie i to on chce składać wniosek o dofinansowanie do turnusu, bo matka nie chce korzystać z takich dofinansowań? Gdzie wówczas powinien być złożony wniosek, w powiecie w którym mieszka dziecko z matką czy ojciec?
Miejscem zamieszkania dziecka jest miejsce zamieszkania opiekuna prawnego. Jeśli dziecko mieszka z matką (decyzją Sądu pewnie) to dla mnie miejscem zamieszkania dziecka jest jej adres. Ojciec może złożyć wniosek ale zgodnie z miejscem zamieszkania dziecka.
W § 5.3. rozporządzenia o turnusach jest zapis, że osoba niepełnosprawna pozostająca pod opieką składa wniosek o dofinansowanie w centrum właściwym dla miejsca pobytu.
Na turnus ojciec powinien złożyć wniosek zgodnie z faktycznym miejscem zamieszkania dziecka.