Opiekun Prawny , ktos pomoże?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
klaudia_k
Stażysta
Zajmuję się: Pomoc administracyjna,świadczenie wychowawcze 500+
Kontakt:

Opiekun Prawny , ktos pomoże?

Post autor: klaudia_k »

Witam, mam taka sytuację, Małoletnia urodziła dziecko jej matka(babka) została opiekunem prawnym tego dziecka na rok czasu od października 2018 do października 2019 i złożyła wniosek o 500+, dziewczyna ta małoletnia kończy 18 lat w kwietniu 2019 r., czy wtedy uchylam matce( babce) świadczenie i dziewczyna składa wniosek na swoje dziecko? czy czekam aż w październiku babka zakończy opiekę prawna i wtedy dziewczyna składa wniosek?
pawel.w
Starszy referent
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
Kontakt:

Re: Opiekun Prawny , ktos pomoże?

Post autor: pawel.w »

Do czasu kiedy babka jest opiekunem prawnym to dalej jej przysługuje 500+ na wnuka/czkę. Chyba że matka dziecka wystąpi do Sądu o zniesienie opieki i dostarczy do was postanowienie sądu, że babka nie jest już opiekunem prawnym to wtedy jej będzie się należało 500+ na swoje dziecko.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

A czy przypadkiem na mocy 170 KRIO opieka nie ustaje w momencie jak matka uzyskuje władzę rodzicielską?
klaudia_k
Stażysta
Kontakt:

Właśnie nie wiem jak to zrobić, tez myślałam ze jak skończy 18 lat to automatycznie jej bedzie przysługiwać 500+ na dziecko- matce, ale jak to analizowałam to tez wpadłam na pomysł że skoro babka ma na rok przyznana opiekę to dopiero po roku jak matka złoży wniosek to będzie jej przysługiwać
Awatar użytkownika
PauPW
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: PauPW »

a ja mam takie pytanie
wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego złożony dnia 09.04.2019 r. (ustanowienie opiekuna prawnego również od dnia 09.04.2019 r.)
Czy w takiej sytuacji przyznajemy prawo do świadczenia wychowawczego od 09.04.2019 r. zgodnie z art. 18 ust. 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci i dzielimy kwotę tego świadczenia?
Czy przyznajemy pełną kwotę 500,00 zł. od 01.04.2019r. ?
klaudia_k
Stażysta
Kontakt:

mi przyznało całe 500 zł. bo dziecko urodziło się w poaździerniku a składali w lutym
Awatar użytkownika
PauPW
Stażysta
Kontakt:

mi też system daje 500 ale co z art. 18 ust. 2 Prawo do świadczenia wychowawczego ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu, o którym mowa w ust. 1, nie wcześniej niż od dnia odpowiednio urodzenia się dziecka, objęcia dziecka opieką lub przysposobienia dziecka.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Ustalasz od od dnia objęcia opieką, ale zgodnie z art. 5 nie dzielisz.
klaudia_k
Stażysta
Kontakt:

ok, a w przypadku jak dziewczyna kończy 18 lat i składa wniosek na to dziecko, to uchylam babce i przyznaje jej, babce wypłacam część- dziele 500 zł do momentu uzyskania 18 lat przez córke?
np. córka kończy 15 kwietnia 18 lat to wypłacam babce do 15 kwietnia połowe a dróga połowe matce dziecka?
Awatar użytkownika
PauPW
Stażysta
Kontakt:

hmm.... no dzielić się nie dzieli... to może kwiecień wypłacić babci a od maja składa córka i jej od maja wypłacać
ODPOWIEDZ