Mam pytanie, u mnie w DPS jest mieszkanka, która ma opiekuna prawnego, ale ten opiekun prawny też jest w DPSie tylko, że w innym i jest w gorszym stanie niż moja podopieczna. Muszę przeprowadzić wywiad, ale opiekun prawny nie może go podpisać? co w takiej sytuacji? Zaczytałam się w ustawach, ale nie znalazłam nic co byłoby rozwiązaniem w tej sprawie.
moja podopieczna ma opiekuna prawnego, a ten jest już w DPSie, a zgodnie z rozporządzeniem "W przypadku konieczności przeprowadzenia wywiadu z osobą ubezwłasnowolnioną wywiad przeprowadza się z jej opiekunem prawnym albo kuratorem, w obecności osoby ubezwłasnowolnionej i w miejscu jej przebywania.", odcisk palca tu nic nie zmienia, bo przecież opiekun prawny nie może dać odcisku palca.
Szukam socjalnych, którzy spotkali się już z taką sytuacja i mogą podać mi odniesienia do ustawy, w jaki sposób to zrobić.
Może taki pomysł:
1. Robisz sobie wywiad sama- masz dane tej osoby ubezwłasnowolnionej, o sytuację możesz wypytać w DPSie , w którym ona przebywa,a dokumenty ( decyzja rentowa itp.)niech Ci z DPSu doślą mailem albo pocztą
2. Prosisz DPS w którym przebywa osoba ubezwłasnowolniona o przeprowadzenie wywiadu
( oczywiście bez podpisu opiekuna prawnego)
3. prosisz DPS opiekuna prawnego o przeprowadzenie wywiadu w sprawie osoby ubezwłasnowolnionej
W miejscu podpisu opiekuna prawnego:
- zrobisz sobie adnotację "brak możliwości podpisania wywiadu przez opiekuna prawnego" - i tu albo powołujesz się na "kowid" albo dołączasz informację z DPSu opiekuna prawnego, że nie jest w stanie złożyć podpisu na wywiadzie.