opiekun prawny - rodzinne i dodatki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 wrz 2014, 15:55

Witam
Mam wniosek opiekuna prawnego o rodzinne dla 4 dzieci 5, 6, 10 i 12 lat (dla wszystkich został ustanowiony opiekunem prawnym).
W składzie tylko te dzieciaki - to wiem. A jak potwierdzić ich dochody z roku bazowego? Może być oświadczenie opiekuna pod odpowiedzialnością, że dzieciaki nic nie miały w 2013r, czy muszą być zgodne z załącznikami dla każdego z dzieci?
Czy temu opiekunowi przysługuje wielodzietność? Czy wystarczy zaświadczenie z Sądu o tym że został opiekunem prawnym czy musi być postanowienie sądu?
Pytam bo mam pierwszy przypadek wniosku dla opiekuna
z góry dziękuję
ew@@

Napisano: 17 wrz 2014, 20:13

zosatal opiekunem prawnym dla tych dzieci i nie zostal jednoczesnie rodzina zastepcza??
tak naprawde to opiekun powinien zlozyc cztery wnioski:) na kazde dziecko osobno, bo rodzenstwo nie wchodzi w sklad rodziny osoby objetej opieka prawna ...dochody dzieci oswiadcza opiekun - po to jest prawnym opiekunem,zeby je reprezentowac i w ich imieniu podpisywac co trzeba - czyli zalaczniki do wnioskow standardowo.Wielodzietnosci bym nie przyznala, zaswiadczenie sadu o opiece prawnej wystarczy, ale sprawdzilabym czy jednak nie jest to rowniez rodzina zastepcza...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2014, 9:00

kb - bardzo ci dziękuję
Okazuje się, że ustanowiona jest opieka prawna a sprawa o rodzinę zastępczą jest w toku.
Jeśli chodzi o rodzinne to ta pani chce otrzymać dodatki z tytułu wielodzietności i nie chce ustąpić. Wymieniła wszystkie dzieci na jednym wniosku... zaznaczyła dla dwójki wielodzietność. Rozumiem, że dopóki nie ma ustanowionej rodziny zastępczej rodzinne płacę. Ale na co się powołać dając jej odmowę tej wielodzietności?
ew@11

Napisano: 18 wrz 2014, 10:30

pomoże ktoś kto ma przypadki opiekunów prawnych???
ew@11

Napisano: 18 wrz 2014, 13:31

bardzo proszę o pomoc ...
ew@11

Napisano: 18 wrz 2014, 15:07

wiesz co...moze i ten dodatek jej nalezy przyznac...w sumie to wydaje mi sie ,ze tak nie do konca spojnie jest to okreslone w naszej cudnej ustawie...w art. 12 a napisali ze dodatek z tyt. wychowywania w rodzinie wielodzitnej przysluguje opiekunowi prawnemu dziecka...w definicji rodziny wielodzietnej tej moze by dzieci objete opieka prawna sie zmiescily:) nie pasuje tylko definicja rodziny...ale moze , jesli dzieci nie umieszczono w pieczy zastepczej , to rozstrzygnac na korzysc strony i przyznac wielodzietnosc... no w kazdym razie dzis jak poczytalam jeszcze raz ustawe ,to zmienilam zdanie co do tej wielodzietnowsci:)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 wrz 2014, 15:57

dzięki wielkie
pozdrawiam gorąco
ew@11

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]