opiekun umieścił osobę wymagająca opieki w hospicjum- jak udowodnić - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 07 sie 2023, 13:00

Kochani było standardowe świadczenie pielęgnacyjne dziś przyszedł opiekun z aktem zgonu i poinformował o śmierci osoby wymagającej opieki nie było nic złego gdyby nie fakt że na akcie zgonu jest informacja o miejscowości w której osoba zmarła i jest to miejscowosć w której jest znane nam Hospicjum. zapytałam oczywiście dlaczego zgon nastąpił w tej miejscowości no i zaczeło się motanie kłamanie że była ta osoba w szpitalu w tej miejscowości no bo hospicjum to taki szpital. Jak teraz postąpić
wszczęcie z urzędu i wystąpić z wnioskiem czy druga opcja wystąpić z wnoskiem o udostepnienie danych do tego hospicujm z prośbą żeby mi określili od kiedy do kiedy osoba była umieszczona w placówce i dopiero po upewnieniu się o okresie przebywania wszczęcie ?
Ania12
Referent
Od: 19 kwie 2017, 12:53
Zajmuję się: bezrobotna

Napisano: 07 sie 2023, 13:33

teraz się zastanawiam czy słusznie to zinterpretowałam ponieważ hospicjum to podmiot działalności leczniczej ...
miał ktoś taki przypadek odnośnie umieszczenia osoby w hospicjum ? jak dalej z tym postąpić
Ania12
Referent

Napisano: 08 sie 2023, 10:08

podbijam temat
Ania12
Referent

Napisano: 08 sie 2023, 10:37

w placówce zapewniającej całodobową opiekę, w tym w specjalnym ośrodku szkolno-wychowawczym, z wyjątkiem podmiotu wykonującego działalność leczniczą
nic tu nie pasuje do twojej sprawy
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2023, 14:34

Jeśli nie masz przesłanki negatywnej to sprawdź czy spelniał pozytywną tzn. czy sprawował w tym czasie faktyczną opiekę.
Agnieszka62
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:11
Zajmuję się: FA/ŚW/ŚR

Napisano: 08 sie 2023, 14:48

ja konsultowałam się z naszym prawnikiem i dostałam odpowiedź, że jeśli jest osoba wymagająca opieki umieszczona w hospicjum to mam zweryfikować jak opiekun się nią opiekuje. Czy przyjeżdża tam raz na miesiąc czy tydzień czy codziennie sprawuje opiekę nad tą osobą. Na potwierdzenie tego wysłał mi fragment wyroku:
Zaakcentowania wymaga także i to, że świadczenie przyznawane na podstawie art. 17 ust. 1 u.ś.r. nie jest przyznawane za samą opiekę nad osobą niepełnosprawną, która wynika z prawnego i moralnego obowiązku , lecz za faktyczny brak możliwości podjęcia zatrudnienia z powodu konieczności osobistego sprawowania tej opieki lub za rezygnację z zatrudnienia. Nie może być ono traktowane jako zastępcze źródło dochodu (wyrok NSA z dnia 7 maja 2020 r., sygn.. I OSK 1049/19).
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 08 sie 2023, 15:02

Ale jak ty chcesz to udowadniać jak osoba wymagająca opieki nie żyje
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 09 sie 2023, 8:45

dziękuje Kochani za każdą podpowiedź, też przeszukiwałam wyroki i upewniłam się że osoba wymagająca opieki mogła być umieszczona w hospicjum bo jest to placówka która wykonuje działalność lecznicą.
Stosownie do art. 2 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 15 kwietnia 2011r. o działalności leczniczej (tekst jedn. Dz. U z 2018r. poz. 2190) przez działalność leczniczą rozumie się działalność leczniczą w rodzaju świadczenia szpitalne, jak i działalność leczniczą w rodzaju stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne inne niż szpitalne.

Z kolei art. 4 ust. 1 tej ustawy określa definicję podmiotów wykonujących działalność leczniczą, zgodnie z którym podmiotami leczniczymi są:

1) przedsiębiorcy w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców (Dz. U. z 2018 r. poz. 646, 1479, 1629 i 1633) we wszelkich formach przewidzianych dla wykonywania działalności gospodarczej, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej,

2) samodzielne publiczne zakłady opieki zdrowotnej,

3) jednostki budżetowe, w tym państwowe jednostki budżetowe tworzone i nadzorowane przez Ministra Obrony Narodowej, ministra właściwego do spraw wewnętrznych, Ministra Sprawiedliwości lub Szefa Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, posiadające w strukturze organizacyjnej ambulatorium, ambulatorium z izbą chorych lub lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, pielęgniarkę podstawowej opieki zdrowotnej lub położną podstawowej opieki zdrowotnej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 października 2017 r. o podstawowej opiece zdrowotnej (Dz. U. poz. 2217 oraz z 2018 r. poz. 1000 i 1544),

4) instytuty badawcze, o których mowa w art. 3 ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (Dz. U. z 2018 r. poz. 736 i 1669),

5) fundacje i stowarzyszenia, których celem statutowym jest wykonywanie zadań w zakresie ochrony zdrowia i których statut dopuszcza prowadzenie działalności leczniczej, 5a) posiadające osobowość prawną jednostki organizacyjne stowarzyszeń, o których mowa w pkt 5,

6) osoby prawne i jednostki organizacyjne działające na podstawie przepisów o stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, o stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o gwarancjach wolności sumienia i wyznania,

7) jednostki wojskowe

- w zakresie, w jakim wykonują działalność leczniczą.

Stosownie do art. 8 tej ustawy rodzajami działalności leczniczej są:

1) stacjonarne i całodobowe świadczenia zdrowotne:

a) szpitalne,

b) inne niż szpitalne;

2) ambulatoryjne świadczenia zdrowotne.

W art. 12 tej ustawy ustawodawca wskazał natomiast jednostki udzielające świadczeń zdrowotnych innych niż szpitalne.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 stacjonarnych i całodobowych świadczeń zdrowotnych innych niż szpitalne udziela się w przypadku świadczeń, o których mowa w art. 9 ust. 1:

1) pkt 1 - w zakładzie opiekuńczo-leczniczym;

2) pkt 2 - w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym;

3) pkt 3 - w zakładzie rehabilitacji leczniczej;

4) pkt 4 - w hospicjum

Z kolei zgodnie z art. 12 ust. 2 przepisów ust. 1 pkt 1, 2 i 4 nie stosuje się w przypadku udzielania świadczeń zdrowotnych wyłącznie w warunkach domowych.

Takie brzmienie powołanych przepisów pozwala stwierdzić, że hospicjum jest podmiotem wykonującym działalność leczniczą.

W realiach rozpoznawanej sprawy oznacza to, że organy obu instancji błędnie zastosowały art. 16a ust. 8 pkt 2 ustawy, gdyż zarówno szpital jak i hospicjum, to podmioty wykonujące działalność leczniczą.

Zdaniem Sądu, pobyt w hospicjum osoby niepełnosprawnej nie skutkuje utratą prawa do przyznanego skarżącemu specjalnego zasiłku opiekuńczego, gdyż z negatywnych przesłanek uniemożliwiających przyznanie tego świadczenia została wyłączona okoliczność umieszczenia osoby wymagającej opieki w placówce, która prowadzi działalność leczniczą.
Może się komuś wątek przyda, pozdrawiam i dziękuje raz jeszcze :)
Ania12
Referent

Napisano: 09 sie 2023, 10:25

W tej "Twojej" sprawie był krótki okres pobytu osoby chorej w placówce, więc można by przyjąć tok myślenia i treść uzasadnienia, które zacytowałaś, ale są też inne okoliczności brane pod uwagę w podobnych choć nie identycznych sytuacjach.
Niżej dwa linki do wyroków WSA i następnie NSA (umieszczenie i pobyt osoby chorej w zolU)
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/56DA5C6EA3
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/4F266795D2
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 10 sie 2023, 12:28

my mamy kobietę w hospicjum na którą pobierane jest SP i tak jak piszesz - przysługuje świadczenie, ale chciałam zwrócić uwagę że od stycznia 2024 (w ustawie o św. wspierającym) zmienia się zapis komu nie przysługuje świadczenie pielęgnacyjne i tam nie będzie już zapisu "z wyjątkiem...podmiotu leczniczego...ani instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie. Wynika z tego że od I 2024 jeśli osoba niepełnosprawna jest w Hospicjum, świadczenie pielęgnacyjne dla opiekuna nie przysługuje.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x