Szarak podpowiesz??:) Ukrainka i utrata ważności karty pobytu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 sie 2023, 13:50

Ukrainka wiele lat mieszkająca w Polscez ma przyznany zasiłek pielęgnacyjny na dziecko od kilku lat. Orzeczenie jeszcze ważne lecz nieważną już kartą pobytu z dostępem do rynku pracy ( do konca roku 2022 r.) Złożyła wniosek i czeka na wydanie nowej karty. Z jakiego art. powinna mieć przedłużone od stycznia tego roku??? Przedłużyłam z covidowej z art. 15 z ust 1 i 2 nie wiem czy dobrze. I czy teraz dalej tez powinna mieć przedłużone? Pomóżcie.
AgiBagi
Stażysta
Od: 07 lip 2022, 13:03
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 07 sie 2023, 13:58

Niektórzy piszą że z art. 42 o UKR na moje z covidowej powinno być, ale chciałabym się upewnić.
AgiBagi
Stażysta
Od: 07 lip 2022, 13:03
Zajmuję się: Świadczeniami rodzinnymi

Napisano: 07 sie 2023, 14:25

no właśnie, podepnę się bo ja mam podobny problem. Kobitka Ukrainka ma 80 lat i złożyła wniosek o zasiłek pielęgnacyjny. Niestety nie posiada statusu UKR bo już wcześniej była w Polsce, ma jedynie kartę pobytu tylko bez adnotacji dostęp do rynku pracy. Karta była ważna do lipca 2022 r. i nie ma nowej. Przyznać jej zasiłek pielęgnacyjny w tej sytuacji?
młodaa7
Stażysta
Od: 15 lis 2020, 23:17
Zajmuję się: św

Napisano: 07 sie 2023, 15:27

AgiBagi pisze:
07 sie 2023, 13:58
Niektórzy piszą że z art. 42 o UKR na moje z covidowej powinno być, ale chciałabym się upewnić.
z COViDOwej do 30 dnia
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 07 sie 2023, 15:28

młodaa7 pisze:
07 sie 2023, 14:25
no właśnie, podepnę się bo ja mam podobny problem. Kobitka Ukrainka ma 80 lat i złożyła wniosek o zasiłek pielęgnacyjny. Niestety nie posiada statusu UKR bo już wcześniej była w Polsce, ma jedynie kartę pobytu tylko bez adnotacji dostęp do rynku pracy. Karta była ważna do lipca 2022 r. i nie ma nowej. Przyznać jej zasiłek pielęgnacyjny w tej sytuacji?
Moim zdaniem nie można tej pani przyznać nie ma dostępu do rynku pracy
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 08 sie 2023, 7:19

Zakładając, że ma uregulowany dostęp do rynku pracy ja skłaniam się do art. 42 ust. 8 pkt 1 ustawy UKR.

https://www.gov.pl/web/udsc/wydluzenie- ... na-czasowa

Zmiany zostaną także wprowadzone w przepisach przeciwdziałających popadaniu przez obywateli Ukrainy w nielegalny pobyt oraz wspierających legalizację ich pobytu na terytorium Polski. Analogicznemu wydłużeniu do 4 marca 2024 r. ulegną okresy, w których:

- przedłużeniu z mocy prawa podlegają okresy pobytu i okresy ważności wiz krajowych obywateli Ukrainy;
- przedłużeniu z mocy prawa podlegają okresy ważności zezwoleń na pobyt czasowy obywateli Ukrainy;
- przedłużeniu z mocy prawa podlegają terminy na opuszczenie przez obywateli Ukrainy terytorium Polski (na podstawie art. 299 ust. 6 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach);
- przedłużeniu z mocy prawa podlegają terminy dobrowolnego powrotu (obecnie terminy dobrowolnego wyjazdu) określone w wydanych obywatelom Ukrainy decyzjach o zobowiązaniu cudzoziemca do powrotu (na podstawie art. 315 ust. 1 ustawy o cudzoziemcach);
- przedłużenia z mocy prawa podlegają okresy ważności kart pobytu, polskich dokumentów tożsamości cudzoziemca oraz dokumentów „zgoda na pobyt tolerowany” wydanych obywatelom Ukrainy;
- pobyt obywateli Ukrainy na terytorium Polski jest uznawany za legalny w związku z zakończeniem okresu dopuszczalnego pobytu krótkoterminowego (na podstawie wizy Schengen wydanej przez organ polski, na podstawie wizy wydanej przez inne państwo obszaru Schengen, na podstawie dokumentu pobytowego wydanego przez właściwy organ innego państwa obszaru Schengen lub w ramach ruchu bezwizowego);
- wobec obywateli Ukrainy nie stosuje się w postępowaniach w sprawie udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy w celu prowadzenia działalności gospodarczej określonego w art. 142 ust. 1 pkt 3 ustawy o cudzoziemcach wymogu związanego z wielkością i jakością prowadzonej działalności gospodarczej, jeżeli prowadzą oni działalność gospodarczą na podstawie wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej;
- stosuje się przepis art. 42a ust. 1 ustawy specjalnej ustanawiający subsydiarną podstawę materialnoprawną udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy obywatelom Ukrainy;
- można nie wszczynać lub umarzać wszczęte postępowania w sprawie zobowiązania cudzoziemca do powrotu wobec obywateli Ukrainy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 sie 2023, 7:40

Czy dobrze myślę? Mam Ukrainkę, która mieszka w Polsce kilka lat. Karta pobytu utraciła ważność w kwietniu i świadczenia, które pani miała zostały przedłużone z ustawy covidowej, czyli 30 dni od odwołania stanu zagrożenia... Minęło w lipcu i teraz Pani powinna mieć nową kartę jeżeli chce dalej świadczenia? To nie jest Ukrainka, która przybyła w czasie wojny.

Widzę, że karta zachowuje dalej ważność ale nie mamy chyba podstaw, by przedłużyć świadczenia? Musi złożyć kolejny wniosek?
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 08 sie 2023, 8:06

Szarak - czyli w naszym przypadku przyznać? Mimo, że karta pobytu straciła ważność w lipcu 2022 r. i nie ma dostępu do rynku pracy bo chyba takim "starym" nie dawali tej adnotacji bo kobita 80 lat
młodaa7
Stażysta
Od: 15 lis 2020, 23:17
Zajmuję się: św

Napisano: 08 sie 2023, 8:21

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/004330

Ważne! Brak adnotacji „dostęp do rynku pracy” na karcie pobytu nie oznacza, że cudzoziemiec nie może wykonywać w Polsce pracy. Na przykład cudzoziemiec posiadający status uchodźcy pomimo tego, że nie ma takiej adnotacji w swojej karcie pobytu, może wykonywać pracę w Polsce, dodatkowo bez konieczności uzyskania zezwolenia na pracę.

Pamiętaj również, że zamieszczenie adnotacji „dostęp do rynku pracy” na karcie pobytu nie oznacza, że cudzoziemiec ma pełny dostęp do polskiego rynku pracy. Dostęp może być ograniczony na przykład do konkretnego pracodawcy i stanowiska pracy, w przypadku posiadania przez cudzoziemca zezwolenia na pobyt czasowy i pracę.

Popatrz też na rozporządzenie do ustawy

§ 3. Ustalając prawo do świadczeń rodzinnych, poza informacjami wskazanymi w § 2 uwzględnia się również:
1) kartę pobytu – w przypadku cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie zezwolenia na pobyt stały, zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej, zezwolenia na pobyt czasowy udzielonego w związku z okolicznościami, o których mowa w art. 127 lub art. 186 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2023 r. poz. 519, 185 i 547), lub w związku z uzyskaniem w Rzeczy pospolitej Polskiej statusu uchodźcy lub ochrony uzupełniającej;
2) kartę pobytu i decyzję o udzieleniu cudzoziemcowi zezwolenia na pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub inny dokument uprawniający cudzoziemca do pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, który uprawnia do wykonywania pracy – w przypadku cudzoziemca innego niż cudzoziemiec wskazany w pkt 1.

Np. niektórzy mają karty polaka odrębnie i to ta karta ich uprawnia do pracy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x